Dostupni linkovi

Banjaluka traži podršku u Trampovom okruženju


Željka Cvijanović je priznala da su tražili sagovornike koji su željeli da ih saslušaju jer to ne žele u Stejt departmentu
Željka Cvijanović je priznala da su tražili sagovornike koji su željeli da ih saslušaju jer to ne žele u Stejt departmentu

Tokom posjete Sjedninjenim Američkim Državama predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović imala je nekoliko sastanaka sa ljudima koji su bili ili su još uvijek bliski američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

Jedan od njih je i Stiv Benon (Bannon), bivši glavni strateg izborne kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je otpušten prošle godine. On se zalaže za jačanje desničarskih pokreta u Evropi i planira da napravi fondaciju sa sjedištem u Briselu koja će pomagati desno orijentisanim snagama na slijedećim izborima za Evropski parlament 2019. godine.

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da dio javnosti svakako podržava ovakav izbor sagovornika, dok većina javnosti, pogotovo u Evropi, na to ne gleda blagonaklono.

"Sa punim pravom se može postaviti pitanje u kom kontekstu i sa kojim sadržajem su vođeni ti razgovori. Na koji način će se ostvarivati saradnja, da li će ona postojati, da li će ona biti intenzivirana što u svakom slučaju za onaj evropski, liberalni milje, za one koji insistiraju na evropskim vrijednostima svakako nije prihvatljivo i poželjno", kaže Topić.

Sastanak sa desno orijentisanim političarima je nastavak politike koju zastupa predsjednik RS Milorad Dodik, partijski saveznik Cvijanovićeve, koji se nekoliko puta susreo sa članovima Nacionalnog fronta Marine Le Pen i sa liderom austrijskih nacionalista i predsjednikom desne Slobodarske partije Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom.

Osim desno orijentisanih snaga, izbor ostalih sagovornika koji nisu dio zvaničnog establišmenta američke spoljne politike ne može doprinijeti poboljšanju odnosa, smatra Topić, jer je činjenica da čelnici entiteta Republike Srpske nemaju pristup Stejt departmentu.

"Mislim da se tu zapravo krije jedna vješta manipulativna propagandna poruka na koju mogu nasjesti u dobrom dijelu javnosti, ali u onoj politički osvještenoj javnosti to je više nego jasna poruka o čemu se radi kada nemate jednu vrstu saradnje ili odnosa sa Stejt departmentom", mišljenja je Topić.

Tanja Topić: Vješta manipulativna propagandna poruka na koju mogu nasjesti u dobrom dijelu javnosti
Tanja Topić: Vješta manipulativna propagandna poruka na koju mogu nasjesti u dobrom dijelu javnosti

Politikolog Velizar Antić kaže da se jednom posjetom ne može ispraviti ono što je od strane politike u Banjaluci pogrešno rađeno godinama kada su u pitanju odnosi sa svjetskom silom kakava je SAD.

"Jer ne možete vi jednom posjetom i ako razmijenite par osmijeha sa nekom administracijom i nekim bitnim ljudima da popravite odnose ako ih konstantno narušavate. Znači, tu mora da se mijenja čitava politika koja je vođena u Banjaluci u prethodnih nekoliko godina jer ne može, na primjer, predsjednik entiteta Milorad Dodik da ne pruži ruku ambasadorki najjače države u svijetu jer na taj način omalovažavate tu čitavu državu a ne nekog njenog činovnika", pojašnjava Antić.

Sama Željka Cvijanović svoju posjetu ocjenjuje uspješnom, ali priznaje da su tražili sagovornike koji su željeli da ih saslušaju jer to ne žele u Stejt departmentu.

"Tražimo kontakte u okviru Bijele kuće. Prosto je nemoguće da nađete neki adekvatan kontakt u okviru Stejt departmenta iz više razloga. Jedan od njih su stereotipi i jedna matrica koja je nastala. Oni smatraju da im nije korisno da pričaju sa nama, pa onda i mi smatramo da nije korisno da i mi razgovaramo sa njima jer oni od nas traže određene ustupke i da slijepo slušamo sve što kaže Sarajevo", pojašnjava Cvijanović.

Cvijanović: Oni smatraju da im nije korisno da pričaju sa nama, pa onda i mi smatramo da nije korisno da i mi razgovaramo sa njima
Cvijanović: Oni smatraju da im nije korisno da pričaju sa nama, pa onda i mi smatramo da nije korisno da i mi razgovaramo sa njima

U okviru službene posjete Vašingtonu, Cvijanović se sastala i sa savjetnicom američkog predsjednika Kelien Konvej, pres sekretarom Bijele kuće Sarom Hakabi Senders, bivšim šefom Trampove kampanje iz 2016. godine Korijem Levandovskim, te kongresmenom Dejnom Rorbaherom.

Jedan od sastanaka bio je i sa republikanskim senatorom Rodžerom Vikerom, saveznikom američkog predsjednika Donalda Trampa u Senatu, koji je nedavno predvodio delegaciju Američkog kongresa u posjeti BiH, nakon koje je u intervju za Glas Amerike izjavio kako BiH baca svoj potencijal zbog nesposobnih političara.

Posjeta predsjednice entitetske Vlade Vašingtonu dvojako se tumačila i u domaćim medijima. Dok su oni režimski nastrojeni na sva zvona hvalili posjetu, ističući dobre poruke, podršku i buduću saradnju, oni opozicioni su svaki sastanak dočekali sa dozom skepse jer se radi o ljudima koji direktno ne utiču na formiranje američke politike.

Ne treba zaboraviti i da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik još uvijek nalazi na crnoj listi Stejt departmenta, pa je i ova posjeta, poručuju analitičari, pokušaj da se ovo promijeni, pogotovo što se bliže oktobarski izbori u BiH gdje treba pokazati da aktuelna vlast ima podršku i sa druge strane Atlantika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG