Dostupni linkovi

Stiv Benon iznenadni gost na kongresu Nacionalnog fronta u Francuskoj


Stiv Benon
Stiv Benon

Bivši glavni strateg i najbliži saradnik američkog predsednika Stiv Benon gost je dvodnevnog kongresa ekstremno desničarske francuske stranke Nacionalni front koja će, prema najavama predsednice Marin Le Pen, promeniti ime, prenosi Beta navode francuskih medija.

Prema najavi francuskog radija RFI, Benon će se tokom večeri u Lilu, na severu Francuske, gde se održava kongres, obratiti članovima stranke. Njegov dolazak koji je saopšten u poslednjem trenutku izazvao je veliku medijsku pažnju u Francuskoj.

Osnivač stranke Žan-Mari Le Pen, kojeg je ćerka Marin izbacila iz Nacionalnog fronta zbog antisemitskih izjava i koji neće prisustvovati kongresu, izjavio je danas da je i on malo iznenađen dolaskom Benona, ocenjujući da je to "pomalo paradoksalno jer se Benon smatra jednim od najradikalnih savetnika predsednika Donalda Trampa".

"To je iznenađenje šefice stranke, a prema Benonu gajim određenu simpatiju", rekao je Žan-Mari Le Pen, kojem na kongresu preti oduzimanje titule počasnog predsednika.

Na dvonevnom kongresu očekuje se promena imena stranke kao i izbor lidera sa Marin Le Pen kao jedinim kandidatom.

"Nalazimo se na prekretnici u istoriji našeg pokreta", rekla je danas Le Penova, koju je u drugom krugu predsedničkih izbora 2017. pobedio aktuelni predsednik, centrista Emanuel Makron.

Marin Le Pen izgubila je na popularnosti sopstvenih simpatizera posle izbora i mnogi dovode u pitanje njenu političku sposobnost da vodi stranku.

Ona je nedvno rekla nedavno da "nije još završila posao u stranci", dodajući da ipak neće "večno ostati"u Nacionalnom frontu.

Stranku je osnovao i vodio tokom 40 godina njen otac Žan-Mari Le Pen, koji je vođsto 2011. godine predao Marin Le Pen.

XS
SM
MD
LG