Dostupni linkovi

Europol mora da uništi lične podatke osoba koje nisu povezane sa kriminalom


Sjedište Europola u Hagu u Holandiji (arhivska fotografija)
Sjedište Europola u Hagu u Holandiji (arhivska fotografija)

Evropsko tijelo za nadgledanje zaštite podataka je naredilo Europolu, evropskoj agenciji za izvršavanje zakonodavstva, da mora da uništi podatke o pojedincima koji nisu povezani sa kriminalom.

Iz Evropskog supervizora za zaštitu podataka (EDPS) saopšteno je 10. januara da su intervenisali nakon što Europol nije ispoštovao upozorenje iz 2020. godine, o zadržavanju ličnih podataka nevezanih sa kriminalom.

Dodaju da se ovi podaci čuvaju „duže nego što je potrebno, u suprotnosti sa principima smanjenja podataka i ograničenju skladištenja“.

Naredba koja ograničava čuvanje ovih podataka na šest mjeseci je upućena Europolu 3. januara.

„Šestomjesečni period za preliminarnu analizu i filtriranje velikih baza podataka bi trebalo da omogući Europolu da ispuni zahtjeve članica EU koje se oslanjaju na Europol, dok minimizira rizike po individialna prava i slobode“, rekao je direktor EDPS-a, Vojčeh Vjeviorovski (Wojciech Wiewiorowski).

Dodao je da Europol ima 12 mjeseci pred sobom da usaglasi ova uputstva sa podacima koje već posjeduje.

Europol: Biće ugrožene istrage

Iz Europola su upozorili da ova odluka znači da će neke od njihovih najznačajnijih istraga biti ugrožene.

„Odluka EDPS-a će uticati na naše mogućnosti da analiziramo kompleksne, velike skupove podataka, što se od nas traži zbog sprovođenja zakona“, saopšteno je iz ove organizacije.

„Ovo se tiče podataka koji su u vlasništvu zemalja članica EU i operativnih partnera, koji su proslijeđeni Europolu u vezi sa istragama koje vodimo“, navedeno je.

Podsjećaju da se ovo odnosi, između ostalog, na terorizam, internet kriminal, međunarodno krijumčarenje droge, i zlostavljanje djece, te da je njihova podrška u pojedinim slučajevima potrebna u periodu dužem od šest mjeseci.

Evropska komisija se upoznala sa odlukom EDPS-a, ali su pozdravili rok od 12 mjeseci, rečeno je AFP-u.

Iz Evropske komisije navode da bi „period čuvanja podataka trebalo da je dovoljno dug da omogući Europolu da obavlja svoje zadatke efikasno i obezbijedi dodatnu vrijednost radu nacionalnih organa za sprovođenje zakona, računajući tu i složene slučajeve borbe protiv terorizma“.

Dodaje se da su skupovi podataka do kojih dolazi Europol sve veći u prethodnim godinama, te da je često potrebno mnogo vremena da bi se oni pretražili.

Iz EK podsjećaju da je „jasno da organi za sprovođenje zakona ne mogu efikasno da se bore protiv kriminala ako ne mogu da obrađuju velike količine podataka, a taj proces zahtjeva mnogo vremena“.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG