Dostupni linkovi

Kakve intimne podatke kompanija Amazon ima o svojim korisnicima?


Jeff Bezos, osnivač kompanije Amazon na prezentaciji pametnog telefona - Fire smatrphone koji je plasirala 18. juni, 2014.
Jeff Bezos, osnivač kompanije Amazon na prezentaciji pametnog telefona - Fire smatrphone koji je plasirala 18. juni, 2014.

Amazon sakuplja podatke o svojim korisnicima preko aplikacije govornog asistenta Alexa, svojih e-komerc digitalnih lokacija, čitača Kindle, audioknjiga Audible, svojih video i muzičkih platformi, kućnih sigurnosnih kamera i praćenja preko aplikacija za fitnes. Uređaji povezani sa Alexom snimaju unutrašnjost kuća ljudi, a sigurnosne kamere Ring hvataju i bilježe svakog posjetioca.

Ovakako prikupljene informacije mogu da definišu visinu osobe, težinu i zdravstveno stanje, etničko porijeklo (preko definisanja glasovnih podataka) i političke stavove, kakve su kupovne navike i šta osoba voli da čita, gdje ide tokom dana, a ponekad i sa kim se susrela.

Ova široka lepeza informacija o klijentima Amazona u SAD-u, može se dobiti na zahtjev nakon neuspjelog pokušaja osporavanja ove zakonske mjere u Kaliforniji iz 2018. o otkrivanju podataka.

U jednom od dosijea novinara agencije Reuters koja je napravila istraživanje podataka prikupljenih na Amazonu, i na zahtjev dobila te podatke na uvid, prikupljeno je više od 90.000 Alexa snimaka članova porodice između decembra 2017. i juna 2021. – u prosjeku 70 dnevno. Snimci uključuju detalje kao što su imena djece novinara agencije i koje su njihove omiljene pjesme.

Amazon je uhvatio djecu kako pitaju govornog asistenta Alexa – kako da ubijede svoje roditelje da ih puste da se igraju. Dobili su detaljne instrukcije kako da im roditelji kupe videoigrice. Alexa savjetuje djecu, piše Reuters, kako da pobiju uobičajene argumente roditelja kao što su "prenasilno", "preskupo" i "ne ide ti dovoljno dobro u školi".

Informacije koje je Alexa prezentovala kao savjete dolazile su iz programa treće strane pod nazivom "wikiHow" koji pruža savjete iz više od 180.000 članaka, prema Amazonovoj web stranici.

Iz Amazona su rekli da kompanija ne posjeduje wikiHow, ali da Alexa ponekad odgovara na zahtjeve i pitanja preko informacija sa web-stranica.

Amazon u moru ličnih podataka

Amazon je opsjednut ličnim pdacima svojih korisnika još iz vremena kada je bio online knjižara. Prije gotovo dvije decenije, šef tehnološkog odjela Werner Vogels rekao je da kompanija pokušava da "prikupi što je više moguće informacija" kako bi mogla da pruži ljudima preporuke, piše magazin Wired. A kako se Amazon širio, tako su se širile i njegove operacije prikupljanja podataka.

"Oni prodaju proizvode, ali oni su kompanija za podatke", rekao je za BBC 2020. godine bivši uposlenik Amazona.

Amazon zna puno o svojim korisnicima. Sve što se radi u ekosistemu Amazona: od hiljada pretraga na njegovoj aplikaciji ili web-lokaciji do svakog pojedinačnog klika, pomicanja i pokreta mišem.

Puno je podataka - i to je tek početak. Ljudima koji su zatražili svoje podatke od Amazona poslate su stotine datoteka, uključujući deceniju istorije njihove kupovine i hiljade glasovnih snimaka koje su snimili Alexa uređaji.

"Razlog zašto je kupovina putem interneta preko Amazona tako zgodna je taj što je kompanija provela godine u konsolidaciji svoje moći i dometa", kaže Sara Nelson, direktorica programa za iskorištavanje korporativnih podataka u grupi za građanske slobode Privacy International.

"Kompanija je u prilici da prikupi ogromne količine podataka – putem svoje platforme za kupovinu, ali i putem svojih Ring kamera, Alexa glasovnih asistenata, web-servisa, usluga dostave, usluga streaminga i mnogih drugih poslovnih tokova." A sada se Amazon upušta u zdravstvo – nešto za što Nelson kaže da je zabrinjavajuće.

"Lični podaci u online kupovini postaju sve osjetljiviji", rekla je za Wired Carissa Veliz, asistent na Institutu za etiku, Univerziteta Oxford. "Može otkriti zdravstveno stanje osobe, njihove političke stavove, seksualnu praksu i mnogo više. Ljudi kupuju razne stvari preko Amazona, od knjiga i filmova do uređaja i preparate koji se tiču zdravlja. Dodajte tome lične podatke sa Alexe, to onda postaje zabrinjavajuće."

Izbor korisnika o prikupljanju ličnih podataka?

Koriste se informacije koje se odnose i na lokaciju kako bi se osiguralo da kupljene stvari budu isporučene na pravu adresu. "Mi obrađujemo vaše informacije kako bi pobiljšali uslugu Amazona koji nudimo mušterijama", navodi se u napomeni kompanije o privatnosti. Takođe naširoko se iznose pravni argumenti za sve podatke koje prikupljaju.

Amazon kaže da je govorni asistent Alexa dizajniran da snima što je manje moguće, počevši od riječi koja ga pokreće – 'Alexa' i zaustavlja se kada korisnik završi sa komandom. Kompanija je u izjavi navela da ima naučnike i inženjere koji rade na unapređenju tehnologije kako bi se izbjegla neželjena uključenja koja pokreću snimanje.

Jedini način da kupci izbrišu veći dio ličnih podataka je zatvaranje svog računa, rekao je Amazon. Kompanija je rekla da zadržava neke informacije, kao što je istorija kupovine, nakon zatvaranja računa kako bi se uskladila sa zakonskim obavezama.

Amazon je rekao da omogućava korisnicima da prilagode svoje postavke za glasovne pomoćnike i druge usluge kako bi ograničili količinu prikupljenih podataka. Korisnici glasovnog asistenta Alexa, na primjer, mogu spriječiti da Amazon odlaže snimke ili ih povremeno automatski brisati. I mogu odvojiti svoje kontakte ili kalendare od pametnih zvučnika ako ne žele da koriste Alexine funkcije pozivanja ili zakazivanja.

Amazonova politika privatnosti prezentovana je u tekstu od 3.500 riječi, ali se povezuje s više od 20 drugih stranica u vezi s privatnošću i korisničkim postavkama. Nešto što kompaniji daje širok raspon slobode za prikupljanje podataka. Iz Amazona kažu da politika o privatnosti opisuje prikupljanje, korišćenje i dijeljenje podataka "na način koji je potrošačima lako razumljiv".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG