Dostupni linkovi

Ima li Euroforije na Balkanu


Nogometna groznica i u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:39 0:00

VIDEO: Nogometna groznica i u BiH

Evropsko nogometno prvenstvo primiče se kraju. Znalci kažu – nogometna sonata na terenu, uz navijačke ispade, bakljade, rasističke uvrede, fašistička pozdravljanja, pa i sukobe navijača - takozvano poravnavanje razmirica iz prošlosti.

No, ni UEFA nije čekala skrštenih ruku. Udarili su na saveze tamo gdje su prilično osjetljivi, po džepu.

Ulice i trgovi, po brojnim evropskim metropolama, postale su u navijačke zone. Ljudi se vesele, opuštaju jer nogomet je ipak igra, pa i onda kada ne igraju nacionalni timovi. Živi li EURO 2102 i na Balkanu?

Hrvatska je jedina od zemalja u regiji nastupila na Euru 2012. Nije se uspjela plasirati u četvrtfinale.

Nastup su i ovaj put zasjenili i osramotili navijački huligani, ali, zbog dobre igre, izbornik Slaven Bilić i igrači hrvatske nogometne reprezentacije dočekani su kod kuće kao heroji, kaže Ankica Barbir Mladinović u tekstu EURO se u Hrvatskoj i dalje prati, ali bez euforije.

(FOTOGALERIJA: Nogometna groznica u Hrvatskoj)


U BiH euforije nema jer nema ni nacionalnog tima na Euru 2012. Navija li se za male ili velike timove? Da li možda za, ili protiv susjeda? Budo Vukobrat u tekstu U BiH nema euforije', ali je fudbal na prvom mjestu analizira profil „balkanskog huligana“, ali odgovara i na pitanje – kako će veći dio nježnijeg spola preživjeti najvažniji mjesec u godini, onaj u kojem se igra evropsko nogometno prvenstvo?

Ljubitelji sporta u Srbiji, Evropsko nogometno prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini doživljavaju kao ljetnju razonodu, bez mnogo nerviranja jer ni na ovom velikom takmičenju nema srpske reprezentacije.

Dok se vedete nacionalnog tima odmaraju na egzotičnim destinacijama, najzagriženiji fanovi dobrog nogometa zbivanja prate iz fotelja, kaže Zoran Glavonjić u tekstu Vrelih dana u Srbiji EURO 2012 kao osvježenje.

Nogometašima Crne Gore nije uspjelo ući na Euro. Žal je i danas prisutan jer nedostajao je tek korak do Poljske i Ukrajine.

No, prosječni Crnogorac prati utakmice. Neki zbog ljubavi prema nogometu, drugi zbog radoznalosti, a treći jer kad je kruha i igara, manje se misli na svakodnevne probleme. Za koga na Evropskom prvenstvu navijaju u Crnoj Gori otkriva Esad Krcić.

Mladi na Kosovu, Evropsko prvenstvo u nogometu, smatraju sportskom proslavom i budno prate utakmice i navijaju za omiljene ekipe. U navijanju ipak nema pretjerivanja, ali ni politizacije. To što Španjolska nije priznala Kosovo ih ne sprečava ih da im upravo Španjolska bude favorit, kaže Amra Zejneli u tekstu Praćenje EP na Kosovu: Bez preterivanja i politizacije.
XS
SM
MD
LG