Dostupni linkovi

Za koga na Evropskom prvenstvu navijaju u Crnoj Gori?


Navijači na EP, kombinovana fotografija
Navijači na EP, kombinovana fotografija
Nogometašima Crne Gore nije uspjelo ući na Euro. Žal je i danas prisutan jer nedostajao je tek korak do Poljske i Ukrajine. No, prosječni Crnogorac prati utakmice. Neki zbog ljubavi prema nogometu, drugi zbog radoznalosti, a treći jer kad je kruha i igara, manje se misli na svakodnevne probleme.

Fudbal je, kao manje-više svugdje na Balkanu i u Evropi, važan. Raspaljuje strasti i zbog orijentisanosti na klubove, stvara razlike, koje burne emocije dodatno pojačavaju.

Crnu Goru, međutim, karakteriše poseban fenomen. Naime, i danas, šest godina nakon ostvarenja nezavisnosti, značajan dio građana još uvijek ne može da se pomiri sa činjenicom da je raskinuta državna zajednica sa Srbijom. Uslijed toga jedan broj navijača, među kojima i onih najvatrenijih klupskih fanova, ignoriše utakmice nacionalne selekcije.

„Ne pratim crnogorsku reprezentaciju ali pratim Evropsko prvenstvo. Dosta je zanimljivo. Nemam nekog svog favorita“, kaže Aleksandar Čaka Ivanović, jedan od lidera najvatrenijih navijača podgoričke Budućnosti, takozvanih, Varvara.

Mnogi ljubitelji fudbala u Crnoj Gori žale što na Euru nema crnogorske reprezentacije, pa njihove simpatije prelaze na druge ekipe. Neki među njima su ravnodušni prema komšijama, ali jedan dio ipak osjeća jaču vezu nego sa drugim nacijama.

Neskrivena naklonost i svojevrsno priznanje Hrvatskoj reprezentaciji, za vrijeme posljednje utakmice sa Španijom, stiglo je od sportskog komentatora državne TV, Nebojše Šofranca.

Inače, u Crnoj Gori, izuzev sitnih navijačkih čarki, između sebe ili prepucavanja sa policijom, nema huliganskog ponašanja navijača koje je karakteristično za druge sredine. Vjerovatno tome doprinosi šarolika struktura najvatrenijih navijača.

Trening crnogorske reprezentacije, 2011.
Trening crnogorske reprezentacije, 2011.
Aleksandar Čaka Ivanović kaže da su samo predrasude krive što se od njih očekuje agresivno i destruktivno ponašanje:

„Ovdje ima i profesora i doktora i fakultetski obrazovanih ljudi, ali ima i onih koji nisu nešto obrazovani.“

Da li je vama bitnija fudbalska igra ili podrška koju pružate sa tribina svojim ljubimcima?

„To je kao da me pitaš – voliš li lijevu ili desnu ruku? Jedno ide uz drugo.“

Malverzacije sa transferima

Crna Gora je teritorijalno mala i sa malim brojem stanovnika, pa je i kao tržište minijaturna. Fudbalske posljedice toga su slabija liga i manje novca koji se obrće. To su, vjerovatno, i razlozi zbog kojih u crnogorskom fudbalu nema velikih afera.

To, međutim, ipak ne znači da je sve čisto. „

Prilikom prodaje i prelaska fudbalera iz crnogorskih klubova u regionalne, moguće su malverzacije i kriminalne radnje, rekao je urednik sportske rubrike na TV Vijesti, Aleksandar Radović.

„Rijetko koji klub objelodani visinu transfera. To se vidi iz medija. Prenesu izjavu čelnika kluba koji kaže da je transfer poslovna tajna. Ali, zar to nije razlog da državni organi kažu da to ne može da bude poslovna tajna“, navodi Radović.

Ljubitelji fudbala su, po principu slučajnog uzorka, na ulicama Podgorice odgovarali na pitanja, među kojima se prvo odnosilo na utiske sa ovogodišnjeg Evropskog prvenstva:

„Fudbal je dobar ali je suđenje dosta loše.“

„U odnosu na svjetsko prvenstvo, koje je bilo užasno, ovo je prvenstvo odlično. Dobri su rezultati i utakmice.“

„Mislim da je ovo jedno od lošijih prvenstava do sada.“

„Možda odskaču Španija i Italija.“

„Možda fali par reprezentacija: Srbija, Turska, Crna Gora. Možda mi bi bilo interesantnije.“

„Navijam za Talijane.“

„Moji favoriti su ipak Francuzi.“

Da li ste osjećali bliskost prema hrvatskoj reprezentaciji, obzirom da je jedina od naših komšija na Evropskom prvenstvu?

„Ne baš.“
XS
SM
MD
LG