Dostupni linkovi

EU odobrila osmu rundu sankcija protiv Rusije


Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, Strasbourg, Francuska, 14. rujna 2022.
Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, Strasbourg, Francuska, 14. rujna 2022.

Europska unija (EU) dala je konačno odobrenje za novu rundu sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, priopćilo je 5. listopada izvršno tijelo Unije.

Osmi paket sankcija EU ima za cilj uskratiti Moskvi milijarde eura prihoda od prodaje proizvoda za koje EU kaže da Rusiji donose značajne prihode.

Paket sankcija "proširuje popis zabranjenih artikala koji bi mogli pridonijeti vojnom i tehnološkom unapređenju Ruske Federacije ili razvoju njezina obrambenog i sigurnosnog sektora", navodi se u novoj uredbi EU o sankcijama.

Nove sankcije proširuju zabranu uvoza iz Rusije čelika i proizvoda od čelika, uvoza drvne mase i papira, uvoza strojeva i uređaja koji još nisu obuhvaćeni postojećim sankcijama, te uvoza poluproizvoda od kemikalija, plastike i cigareta.

Sankcijama se zabranjuje i izvoz robe iz EU koja se koristi u zrakoplovstvu, poput guma i kočnica, te proširuju zabranu izvoza električnih komponenti, uključujući određene poluvodiče i manje sofisticirane komponente od onih koje su već zabranjene.

Osim toga, sankcijama se zabranjuje izvoz određenih kemijskih tvari, živčanih agenasa i robe koji nemaju "nikakvu praktičnu upotrebu osim za smrtnu kaznu, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje".

Sankcije su usmjerene i na više pojedinaca u ruskom Ministarstvu obrane, ljudi uključenih u glasovanje na referendumu u Moskvi u okupiranim dijelovima četiri ukrajinske regije i one koji sudjeluju u izbjegavanju sankcija.

Paket sankcija došao je istog dana kada je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao završne dokumente o pripajanju četiriju ukrajinske regije. Ukrajina je, u međuvremenu, navela da je njezina vojska u procesu povrata tih regija.

EU je rekla da je bila motivirana za uvođenje sankcija opetovanom prijetnjom Rusije da će upotrijebiti oružje za masovno uništenje, pozivajući se na Putinove komentare da će braniti ruski teritorij "svim sredstvima koja su nam na raspolaganju".

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je dogovor o osmom paketu sankcija.

"Nikada nećemo prihvatiti Putinove lažne referendume, niti bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini. Odlučni smo i dalje prisiljavati Kremlj da odgovara [za svoja djela]", rekla je.

Sporazum bi trebao biti formaliziran 6. listopada, ako niti jedna država EU ne uloži prigovor. Sankcije zahtijevaju jednoglasnu podršku svih 27 država članica EU.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Sankcijama nije došlo do nametanja mjera koje traže Poljska i baltičke države, uključujući potpunu zabranu suradnje u nuklearnoj energiji, uvoz dijamanata i stavljanje na crnu listu poglavara Ruske pravoslavne crkve, patrijarha Kirila.

Novi paket sankcija također uključuje ograničenje cijena pomorskog transporta ruske sirove nafte u treće zemlje. Ne utječe na iznimke koje dopuštaju određenim državama članicama EU da nastave uvoziti sirovu naftu i naftne derivate iz Rusije naftovodom.

Von der Leyen također je pozvala EU da uvede privremenu gornju cijenu uvoznog plina kako bi pomogla u smanjenju visokih troškova energije. Rekla je da bi ograničenje cijena plina bilo privremeno rješenje dok se ne razvije novi indeks cijena u EU koji osigurava bolje funkcioniranje tržišta.

Ograničenje cijene plina podijelilo je EU jer su neke zemlje zabrinute da bi moglo otežati osiguranje opskrbe.

XS
SM
MD
LG