Dostupni linkovi

Putin formalno anektirao više od 15 posto Ukrajine


Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin tokom govora na ceremoniji 30. septembra 2022.
Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin tokom govora na ceremoniji 30. septembra 2022.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin potpisao je u srijedu, 5. septembra, zakone kojima se četiri ukrajinska regiona - Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, pripajaju Rusiji.

Tim potezom se finalizira aneksija izvršena u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Ranije ove sedmice, oba doma ruskog parlamenta ratificirala su sporazume kojima se četiri ukrajinska regiona pripajaju Rusiji.

Najavljujući aneksiju u govoru održanom u petak u Kremlju, Putin je kazao da je taj potez "volja miliona ljudi". Na ceremoniji je Putin rekao da su ljudi koji žive u anektiranim regijama sada ruski sunarodnjaci "zauvijek".

Formalnosti su uslijedile nakon "referenduma" koje je organizirao Kremlj u četiri regiona koje su Ukrajina i Zapad odbacili kao lažne.

Područja u Ukrajini za koja Rusija tvrdi da su sad dio te države nisu u potpunosti pod kontrolom ruskih snaga.

Čini se da karte ruskog ministarstva odbrane predstavljene u utorak pokazuju brzo povlačenje ruskih invazijskih snaga iz područja u istočnoj i južnoj Ukrajini gdje su bile pod teškim pritiskom ukrajinske protuofanzive.

Granice teritorija za Rusija kaže da su sad dio te zemlje i dalje su nejasne, ali Kremlj je najavio da će braniti ruski teritorij - također i nedavno anektirane regije - svim raspoloživim sredstvima, uključujući nuklearno oružje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odgovorio je na aneksiju najavom podnošenja zahtjeva za pridruživanje NATO-u po ubrzanom postupku i službenim prekidom svih pregovora s Rusijom.

Putin formalizuje aneksiju, Zelenski aplicira za NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

XS
SM
MD
LG