Dostupni linkovi

Stano: Zemlje kandidati treba da usklade politiku sa EU


Peter Stano, portparol Evropske Unije
Peter Stano, portparol Evropske Unije

Evropska unija (EU) analizira ocene koje je predsednik Vučić izneo u vezi sa invazijom Rusije u Ukrajini, potvrdili su za RSE briselski zvaničnici, navodeći da će sa zvaničnom reakcijom izaći “blagovremeno”.

Dok se čeka zvanična stav EU o odluci Srbije da ne uskladi njenu spoljnu politiku sa politikama EU, tako što neće uvesti sankcije Rusiji, Peter Stano je u pisanom odgovoru naveo da “u ovim vremenima iskušenja” moramo da vidimo solidarnost i odlučnost, posebno evropskih zemalja i naših bliskih partnera, da pokažu svoju solidarnost, svoju posvećenost međunarodnoj vladavini i odbrani demokratije.

“Ono što je u pitanju nije samo Ukrajina, već stabilnost u Evropi. Ne samo EU, već Evropa kao kontinent – to znači sigurnost i stabilnost svake zemlje. Sankcije EU su obavezujuće za zemlje članice EU i zemlje koje odluče da se usklade sa ovim sankcijama. Od zemalja u procesu pristupanja se očekuje da se postepeno usklađuju sa odlukama EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, a to važi i za Srbiju kao zemlju kandidata”, napisao je Stano.

EU je 22 februara kada je EU uvela prvi paket sankcija Rusiji, poručila da occekuje da Srbija pozitivno odgovori na zahtev da se uskladi sa spoljnom poltikom EU.

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu (EP), Vladimir Bilčik je ocenio da je invazija Rusije u Ukrajini, prelomni trenutak I za ZapadniBalkan.

“Zato svi treba da shvate da je izbor Srbije da se ne pridruži sankcijama Evropske unije, odlučujuća spoljnopolitička odluka za mnogo šire odnose između EU I Republike Srbije”, upozorio je Bilčik.

Srbija težak ali važan partner za EU

Camille Cerisse (Kamil Seriz) iz Agencije Europa u Briselu, je podsetila da je nedavno, šef evropske diplomtaije pohvalio Srbiju što je povisila stepen uskladnjivanja sa spoljnom politikom EU, stoga smatra da će on sada verovatno biti razočaran ali će nastaviti da smatra Srbiju.

“Istovremeno, verovatno će neke zemlje EU imati drugačije stavove od drugih pa on (Borell) zna da Srbija nije lak partner, ali jeste partner”, izjavila je Cerisse za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Srbija se, pored Crne Gore smatra liderom u region u pritupnom procesu. Srbija od 2014 godine void pregovore o članstvu. Za razliku od Crne Gore koja potpuno usklađuje njenu spoljnu politiku sa politikama EU, Srbija ima vidno manji rezultat u tom polju, zato što uglavnom ne usklađuje one politike koje se tiču Rusije.

Camille Cerisse je mišljenja da bez obzira na poslednju odluku Srbije, EU ne bi trebala da obustavi pregovore o članstvu sa ovom državom. Ali, upozorava ona, došlo je vreme da Brisel sa Beogradom otvori temu zjedničkih vrednosti.

“Srbija kaže i da poglavlje o spoljnim poslovima nije otvoreno pa ne moraju da se usklađuju. Možda bi EU trebalo da ga otvori pa će to biti dobar način da Srbija dokaže svoju dobru volju”, ocenjuje Cerisse.

Poziv Srbiji da bira između Zapada i okupatora

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković je pre odluke u Beogradu upozorio da Srbija ne može dugo nastaviti sa politikom “sedenja na dve stolice”.

“Srbije nama tu puno manevra. To sedenje na dve stolice može ovako trajati u mirnodobsko vreme, večitim manevrima na način da niti je u fokusu niti je bitno. Ali sad u ovoj situaciji se svako mora izjasniti: ko je na kojoj strani istorije I vrednosti, načela I prava”, poručio je hrvatski premijer.

Toby Vogel iz Saveta za politiku demokratizacije sa sedištem u Berlinu je mišljenja da je za Vučića sve teže balansiranje između Zapada i njegove instinktivne odanosti predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu.

“Ne mislim da će mnoge ljude prevariti njegovo očajno hvatanje za neku vrstu dosledne pozicije: stisnut je između dva neprijateljska bloka čija bi konfrontacija mogla biti zamrznuta kao novi hladni rat kada Rusija zauzme Ukrajinu i tamo instalira marionetski režim . Situacija je u ovom trenutku vrlo jasna: ili ste na strani demokratije i samoopredeljenja, ili ste na strani grube vojne moći”, kaže Vogel za RSE.

Vučić, prema njemu,to pokušava da ima na oba načina, govoreći o teritorijalnom integritetu Ukrajine (kao što mora, s obzirom na pitanje Kosova), a ne pridružujući se režimu sankcija EU.

“Dela govore više od reči, a EU i SAD bi trebalo da imaju na umu. Krajnje je vreme da odustanu od poštovanja prema Vučiću kao garantu stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da mu jasno stave do znanja da mora da bira”, mišljenja je Toby Vogel.

XS
SM
MD
LG