Dostupni linkovi

Plenković poručuje Srbiji da ne može nastaviti sa 'sedenjem na dve stolice'


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković je poručio Srbiji da se treba jasno izjasniti oko Ruske invazije u Ukrajini.

“Srbije nama tu puno manevra. To sedenje na dve stolice može ovako trajati u mirnodobsko vreme, večitim manevrima na način da niti je u fokusu niti je bitno. Ali sad u ovoj situaciji se svako mora izjasniti: ko je na kojoj strani istorije I vrednosti, načela I prava”, poručio je hrvatski premijer.

Zvanični Beograd do sada se nije izjasio o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za 25. februar sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon čega će se obratiti javnosti.

Evropska unija je 22. februara donela odluku o prvom paketu sankcija Rusiji nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin priznao separatističke regije na istoku Ukrajine - Donjeck i Luganjsk.

EU je već dala do znanja da očekuje od Srbije da se uskladi sa njenim politikama kada su u putanju sankcije protiv Rusije.

Govoreći pred novinarima nakon vanrednog samita Evropske unije (EU) koji je počeo u četvrtak uveče a trajao je do ranih jutarnjih sati petka, šef hrvatske vlade je potvrdio da se u kontektu ruske invazije govorilo i o priliam na Zapadnom Balkanu i mogućnosti detablizacije regiona.

"O tome (stabilnost regiona) smo govorili i ja i Slovenski premijer Janez Janša i Francuski frnacuski predsendik Macron. Ova situacija, kada gledate apel Predsjendik Ukrajine Zelenskog, podsjeća jako na Hrvatsku 1991. Vrlo je to slično osim sto je ovde reč o znatno većoj invaziji jer je Ukrajina puno veća”, izjavio je Plneković.

On je upozorio da EU treba da obrati posebnu pažnju i prilikama na Zapadnom Balkanu, naročito na Kosovu, Crnoj Gori I u Bosni i Hercegovini.

”Ono što je razlika je što je na Kosovu KFOR a u Bosni I Hercegovini Althea, koja će se sad pojačati. Mi ćemo naravno upozoravati naše kolege da vode računa da nema nestabilnlosti na jugoistoku Europe” rekao je Premijer Hrvatske.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu, a dan kasnije ukrajinski zvaničnici su saopštili da je ruska vojska ušla u Kijev.

XS
SM
MD
LG