Dostupni linkovi

EU očekuje od Srbije da se uskladi sa odlukom o sankcijama protiv Rusije


Zastave EU i Srbije ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, fotoarhiv
Zastave EU i Srbije ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, fotoarhiv

Evropska unija (EU) očekuje od Srbije da se usaglasi sa odlukom o usvajanju sankcija protiv Rusije, poručili su evropski zvaničnici.

"Srbija je zemlja kandidat (za punopravno članstvo u EU) i kao takva se očekuje da se uskladi sa odlukama EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici", poručio je portparol EU, Peter Stano.

On je u pisanoj izjavi koju je dostavio medijima naglasio da su sankcije EU obavezujuće za zemlje članice i zemlje koje odluče da se usklade sa ovim sankcijama, te da se od zemalja u procesu pristupanja očekuje da se postepeno usklađuju sa odlukama.

Evropska unija je 22. februara donela odluku o paketu sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu.

Na listi sankcija se nalaze 351 predstavnika ruske Dume koji su glasali za priznavanje regiona. Takođe na listi se nalaze 27 pojedinaca i entiteta, gde se obuhvataju donosioci odluka, predstavnici odbrambenog sektora i finansijske institucije koje su podržavale ruske operacije.

Srbija inače nije osudila agresiju Rusije u Ukrajini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 22. februara za televiziju Pink da će osuditi rusko priznavanje nezavisnosti separatističkih regiona na istoku Ukrajine kada predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na televiziji osudi NATO bombardovanje Srbije 1999. godine.

XS
SM
MD
LG