Dostupni linkovi

Savet EU preporučio nova pravila o kretanju tokom pandemije COVID-19


Putnici ispred pulta za preglede za termine za testiranje na COVID-19 unutar aerodroma Šiphol, Amsterdam, novembar 2021.

Savet Evropske unije (EU) usvojio je preporuku o koordinisanom pristupu za omogućavanje bezbednog slobodnog kretanja tokom pandemije COVID-19, na osnovu individualnog stanja pojedinaca, a ne više na osnovu toga odakle dolaze.

Prema usvojenom predlogu, putnici koji poseduju važeći EU digitalni COVID-19 sertifikat ne bi trebalo da podležu dodatnim ograničenjima slobodnog kretanja.

Potvrda o vakcinaciji treba da bude validna najmanje 14 dana i ne više od 9 meseci od poslednje doze primarne serije vakcinacije, što podrazumeva takozvani “booster”.

“Sve mere koje ograničavaju slobodno kretanje moraju biti nediskriminatorne i proporcionalne. Države članice u principu ne bi trebalo da odbijaju ulazak licima koja putuju iz drugih država članica”, navodi se u saopštenju Evropske komisije (EK).

„Važno je da države članice ispoštuju ovaj sporazum i bez odlaganja implementiraju dogovorena pravila, poručili su u zajedničkoj izjavi koju su objavili evropska komesarka za zdravlje Stella Kiriakides i evropski komesar za pravosuđe Didier Reinders.

"Svaka država članica odlučuje na osnovu okolnosti sa kojima se suočava. Ali omicron se do sada proširio širom Evrope i vreme je da se razmotri ukidanje dodatnih mera za putovanja koje su brojne države članice uvele proteklih nedelja, čineći putovanja glomaznijim i manje predvidljivim širom EU”, naveli su oni.

Negativan PCR test i dalje prihvatljiv

Usvajanje odluke dolazi nakon što je u novembru prošle godine Evropska komisija (EK) predložila da uvede treċu vakcinu, takozvani “booster”, kao preduslov za putovanja unutar EU za građane takozvanih treċih zemalja, čime je obuhvaćen i Zapadni Balkan.

Međutim, iako potvrda o vakcinaciji, sa dobijenim boosterom najkasnije 9 meseci nakon druge doze vakcine ostaje ključna, EU je dozvolila i negativan PCR test kao mogućnost putovanja za nevakcinisane osobe.

To podrazumeva negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigen test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja, a u obzir dolazi i potvrda o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

Od osoba koje ne poseduju digitalni COVID sertifikat EU moglo bi se zahtevati da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska.

EU je uvela restriktivne mere ograničenog putovanja na proleċe 2020. godine prilikom izbijanja pandemije COVID-19.

Inače, preporuke Evropske komisije nisu pravno obavezujuċe i ostaje na vlastima svake države članice da odluče o njihovoj primeni.

Kontrolisanje unutrašnjih granica je u isključivoj nadležnosti svake države članice EU. Stoga su i države pojedinačno primenjivale i nastavljaju da primenjuju sopstvena pravila kada su u pitanju putovanja.

XS
SM
MD
LG