Dostupni linkovi

Putovanja u EU sa ‘booster’ vakcinom


Vakcinacija "booster" dozom vakcine u Beogradu, 18. avgust 2021.
Vakcinacija "booster" dozom vakcine u Beogradu, 18. avgust 2021.

Evropska komisija (EK) namerava da uvede treċu vakcinu, takozvani “booster”, kao preduslov za putovanja unutar Evropske unije (EU) za građane takozvanih treċih zemalja, čime je obuhvaćen i Zapadni Balkan.

Prema predlogu ove institucije, booster vakcina treba biti primljena najkasnije devet meseci od druge doze, kako bi putnici bili u stanju da putuje u zemljama EU. Vakcina treba biti među onima koje je odobrila evropska Agencija za Lekove (EMA).

Ako ovaj predlog usvoje države članice EU, to bi značilo da od naredne godine kada nijedan putnik neċe moċi uċi u EU bez treċe doze vakcine.

Od marta 2022, EK takođe predlaže da se odustane od pristupa takozvanih „bezbednih zemalja” gde su države dodavane ili izbacivane s liste u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Lista se ažurirala na svake dve nedelje pa su zemlje dodavane ili izbacivane iz nje. Od naredne godine, putovanja ċe biti dozvoljena na individualnoj bazi, isključivo za vakcinisane osobe sa tri doze.

„Udaljavamo se od pristupa zasnovanog na zemlji ka individualnom pristupu. To znači da svi ljudi koji su vakcinisani mogu da uđu u EU. Ako ste vakcinisani vakcinom koju je odobrila EK, uvek možete putovati u EU”, saopštila je Ylva Jonhansson (Ilva) evropska komesarka za unutrašnje poslove.

Restrikcije za takozvana nebitna putovanja, EU je uvela početkom prošle godine u cilju suzbijanja pandemije COVID-19. Prilikom letnje sezone ove godine su olakšani uslovi za putovanja ali rast broja inficiranih je učinio da EU ponovo poštri mere.

Na teritoriji Evropske Unije odobreno je korišćenje vakcina proizvođača Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson and Johnson kao i Astra-Zeneca.

XS
SM
MD
LG