Dostupni linkovi

Sve što trebate znati o COVID-19 certifikatu EU


Certifikati bi trebali stupiti na snagu 1. jula
Certifikati bi trebali stupiti na snagu 1. jula

Institucije Evropske unije konačno su se zbog olakšanja putovanja 20. maja dogovorile o takozvanim COVID-19 "pasošima".

Službeno nazvana "EU Digital COVID certifikat", potvrda ima za cilj ublažavanje ograničenja putovanja među 27 zemalja članica pred ljetne odmore.

  • Šta je dogovoreno?

Digitalni certifikat vrijedit će na jedan od tri načina: potpunom vakcinacijom, PCR testom rađenim u zadnja 72 sata ili testom kojim se potvrđuje prisustvo antitijela u zadnjih šest mjeseci. Budući da se zdravstvena pitanja još uvije rješavaju na nacionalnom, a ne na nivou EU, neke od zemalja članica mogu prihvatiti i antigen test rađen u zadnja 24 sata.

Čak i ako je neko potpuno vakcinisan, možda će se od njega tražiti da uradi PCR test prije putovanja s obzirom na to da nije jasno da li oni koji su vakcinisani mogu da nose virus.

  • Hoće li ovo ukinuti karantine i druge mjere tokom putovanja između zemalja članica?

Idealno da, ali je to daleko od garantovang. To je zapravo bila jedna od glavnih prepreka između Evropskog parlamenta koji je tvrdio da bi certifikat trebao osloboditi osobe od dodatnog testiranja i karantina i država članica u Vijeću koje su i dalje zabrinute zbog povećanog broja putovanja, novih sojeva i četvrtog vala korona virusa nakon ljeta.

Na kraju je postignuta neka vrsta kompromisa u kojem bi se države članice trebale suzdržati od dodatnih mjera, osim ako ne postoji potreba za zaštitom javnog zdravlja.

Ako države uvedu karantin to mora biti podržano epidemiološkim podacima Evropskg centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i o tome obavijestiti Brisel i druge države članice 48 sati unaprijed. Dakle, još uvijek vrijedi provjeravati informacije pred ljetne odmore.

  • Da li su postojale druge prepreke?

Da. Evropski parlament bio je bijesan što PCR testovi nisu lako dostupni, jeftiniji ili čak besplatni. Smatrali su da to u osnovi diskriminira građane EU koji još uvijek nisu vakcinisani ili ne žele ili za djecu koja najvjerojatnije neće dobiti vakcinu prije ljetnih praznika.

Međutim, imajući u vidu trenutno finansijsko stanje, države članice nisu željele trošiti više novca kako bi pružili besplatne testove.

Tako je dogovoreno da će Evropska komisija zajamčiti najmanje 100 miliona eura u okviru već uspostavljenog Instrumenta za hitnu podršku za kupovinu PCR testova. Vjerovatno neće biti besplatni, ali cijene bi trebale donekle pasti u budućnosti.

  • Koje vakcine vrijede?

Četiri vakcine koja je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA): BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson.

Države članice također mogu prihvatiti vakcine koja je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za hitno korištenje, koja osim četiri "zapadna" uključuju kineski Sinopharm i u bliskoj budućnosti moguće Sinovac.

Indija beleži rekordne brojeve mrtvih, Španija izašla iz lokdauna
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:15 0:00

Također postoji potencijalno prihvatanje vakcine Sputnik V ruske proizvodnje s uredbom koja napominje Budimpešti da države članice EU mogu prihvatiti potvrde o vakcinaciji izdane za druge COVID-19 vakcine koja su od nadležnog tijela dobila odobrenje za stavljanje u promet vlasti druge države članice.

  • Kada će certifikat biti na snazi?

Prvog jula, sa periodom uvođenja cerfitikata od šest sedmica za izdavanje certifikata za države članice kojima je potrebno dodatno vrijeme.

Odbor za građanske slobode Evropskog parlamenta glasat će o tekstu zakona 26. maja, a cijela plenarna sjednica bi trebala biti od 7. do 10. juna.

Ambasadori EU koji predstavljaju države članice odobrit će ga već 21. maja, čime će Vijeće formalno odobriti sporazum kvalificiranom većinom otprilike u isto vrijeme kada bude i plenarno glasanje u Evropskom parlamentu.

  • Gdje mogu izvaditi cerfitikat?

To se malo razlikuje ovisno o državi članici, ali uglavnom će biti nadležnost nacionalnih zdravstvenih tijela.

Djeluje retroaktivno, tako da bi oni koji su vakcinisani prije 1. jula lako mogli da ga dobiju.

To će biti besplatno, u papirnatom ili digitalnom formatu i važi godinu dana. Sadržat će QR-kod s podacima kao što su ime, datum rođenja, država izdavanja, vrsta vakcine (ili drugi dokaz o imunitetu) i kada je primljena.

  • Šta je sa ljudima iz zemalja koje nisu članice EU i žele ljetovati u EU ovog ljeta?

EU certifikat trebao bi biti kompaktibilan sa ostalim certifikatima o vakcinama izvan EU i na tome radi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). "Ključevi" za QR-kodove trebaju biti lako razmjenjivi.

Međutim, veća vijest stigla je 20. maja, kada je Vijeće izmijenilo svoju preporuku o ograničenju putovanja za građane trećih zemalja. Ograničenja na putovanja ukinut će se za državljane treće zemlje ako je broj slučajeva COVID-19 na 100 000 stanovnika za posljednjih 14 dana 75 ili manje. Ovo je značajno ublažavanje pravila jer je prethodni broj iznosio 25.

U narednim sedmicama to znači da će se na popis dodati još zemalja, najvjerovatnije Japan, Sjedinjene Države i Velika Britanija.

Vijeće je takođe odobrilo putovanja građana iz trećih zemalja koji su potpuno vakcinisani vakcinom koju je odobrila EMA ili WHO za hitne slučajeve najmanje 14 dana prije dolaska.

XS
SM
MD
LG