Dostupni linkovi

EU eksperti: Ruski izvori šire lažne vesti o zdravlju, kineski pokušavaju da poprave imidž


Dezinformacije o pitanjima lečenja, kineskoj ulozi u pandemiji, poziciji EU. Na sve to upozorava tim eksperata EU posvećen istraživanju lažnih vesti iz Rusije i Kine. Na slici: Iz Moskve u vreme pandemije, 20. april 2020.
Dezinformacije o pitanjima lečenja, kineskoj ulozi u pandemiji, poziciji EU. Na sve to upozorava tim eksperata EU posvećen istraživanju lažnih vesti iz Rusije i Kine. Na slici: Iz Moskve u vreme pandemije, 20. april 2020.

Posebno telo Evropske unije (EU) koje se bavi dezinformacijama (EU Stratcom Task Force) upozorava da će se u medijima na Zapadnom Balkanu nastaviti sa "negativnim narativima koji doprinose u postavkama o razumevanju odnosa između EU i regiona".

Eksperti koji rade u strateškim komunikacijama zaključuju da je pandemija COVID-19 dominirala u informativnom prostoru medija u regionu, "i kada su bile u pitanju činjenične informacije kao i dezinformacije".

U internom izveštaju ovog tela, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid, stoji da je činjenično izveštavanje o dolasku pomoći EU "služilo kao kao protivteža anti-negativnim narativima oko EU širom regiona".

U najnovijoj analizi stoji da su i mediji u Srbiji i Bosni i Hercegovini činjenično izveštavali o evropskoj pomoći, "uprkos snažnom prisustvu pro-kineskog i u malo manjoj meri pro ruskog narativa u Srbiji".

SPC, Crna Gora i dezinformacije

Briselski eksperti koji se bave dezinformacijama, u slučaju Crne Gore, očekuju da se nastavi sa kontroverzom oko uloge Srpske pravoslavne crkve. Ova tema, prema briselskim stručnjacima, "privlači elemente dezinformacija".

Podvlači se da su vlade Crne Gore i Severne Makedonije optužene u medijima da su koristile ograničenja koja se odnose na korona virus da bi podrivale pravoslavnu crkvu.

"Napeti odnosi između Crne Gore i Srbije takođe se očigledno predstavljaju u informativnom sadržaju koji je vezan za pandemiju", stoji u izveštaju.

Lažne vesti o zdravlju

Interni izveštaj ponavlja da zvanični ruski izvori i državni mediji i dalje vode koordiniranu kampanju s dvostrukim ciljem: potkopavanje EU i njene reakcije u toku krize, kao i sejanje zabune u vezi sa posledicama zaraze COVID-19 na zdravlje.

Dezinformacije podržane od strane Kremlja, oko korona virusa i dalje se šire u društvenim medijima, čak i ako su u suprotnosti sa zvaničnim uputstvima Svetske zdravstvene organizacije, kao i politikama sadržaja društvenih medija.

"Potencijalna šteta ocenjuje se velikom, jer je dokazano da teorije zavere i lažne zdravstvene informacije negativno utiču na zdravstveno ponašanje", stoji u zaključicma ekperata o dezinformacijama.

Pro-ruska propaganda cilja kako publiku unutar EU tako i van njenih granica, uključujući i Zapadni Balkan.

Evropska unija se prikazuje kao "neučinkovita, podeljena i cinična u svom odgovoru na COVID-19".

Kao takva, stoji u izveštaju, pandemija COVID-19 više puta se predstavlja kao dovođenje "smrti Šengena" i predstojećeg kolapsa EU.

Kina i dezinformacije

Poseban prostor se ovaj put posvećuje Kini, za koju se u dokumentu tvrdi da nastavlja da vodi globalnu kampanju dezinformacija kako bi odbacila krivicu za izbijanje pandemije i poboljšala svoj međunarodni imidž.

S tim u vezi se spominje da kineski izvori upotrebljavaju otvorene i tajne taktike. Za razliku od posledica pro-kremiljinske propagane, štetu kineskih dezinformacija ocenjuju "srednjom". Prema njihovom mišljenju, veći deo dezinformacijskih napora iz Kine, je bio pod oštrim nadzorom u međunarodnim medijima.

"Međutim, ankete u pojedinim zemljama pokazuju da se Kina smatra korisnijom u borbi protiv pandemije nego EU", stoji u izveštaju.

U ovom sklopu se u dokumentu spominje da je Centar za digitalnu forenziku otkrio srpsku provladinu bot mrežu hvaleći kinesku pomoć i srpsko-kinesko prijateljstvo na Tviteru.

"Opasnost" od 5G

Teorije zavere oko mreže 5G "pronašle su plodno tlo na Zapadnom Balkanu", stoji u internom dokumentu EUvsDisinfo gde se podvlači da su na društvenim medijima i na internet portalima rasprostranjene dezinformacije da su 5G mreže izazvale korona virus.

Kao dokaz koliko je štetan uticaj dezinoformacija, u najnovijem izveštaju se napominje da je upravo zbog teorije zavere o 5G telekomunikacijskim jarbolima koji navodno olakšavaju širenje COVID-19 došlo do vandalizma i zloupotrebe telekomunikacionog osoblja na nekoliko lokacija u Holandiji, Belgiji i Velikoj Britaniji.

Šta je East Stratcom i EUvsDisinfo

East Stratcom je operativna grupa o strateškim komunikacijama koja okuplja eksperte posvećene istraživanju lažnih medijskih sadržaja. Ustanovljen 2015. godine radi boljeg predviđanja, rešavanja i reagovanja na dezinformacijsku kampanju iz Ruske Federacije a koja utiče na EU, njene države članice i zemlje u zajedničkom susedstvu, uključujući i Zapadni Balkan.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Vodeći projekat ovog tela je EUvsDisinfo koji redovno objavljuje izveštaje i analize oko kampanje dezinformacija. Ovaj projekat je formiran s ciljem da se poveća javna svest i razumevanje operacija dezinformacija Kremlja i pomoći građanima u Evropi i van nje, da razviju otpor digitalnim informacijama i manipulaciji medijima.

U izveštajima nakon početka pandemije, posebno se bave očekivanjima od pojačanog prisustva teorija zavere u medijima te njihovom uticaju na politički život.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG