Dostupni linkovi

Iz EU kažu da nisu odustali od prijedloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije


Peter Stano, glasnogovornik EU
Peter Stano, glasnogovornik EU

Glasnogovornik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Peter Stano rekao je u ponedjeljak, 21. novembra da svaka tvrdnja da Evropska unija odustaje od prijedloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, nije istinita. Ovaj prijedlog o normalizaciji odnosa, prema njegovim riječima, podržavaju Njemačka, Francuska i Sjedinjene Države.

Stano je dao ovu izjavu nakon što kosovski premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nisu postigli dogovor oko pitanja registarskih tablica na hitnom sastanku koji je sazvala Evropska unija (EU) u Briselu.

Premijer Kurti je rekao da je prijedlog Evropske unije po pitanju srpskih registarskih tablica neprihvatljiv te da su posrednici EU "odustali" od svog prijedloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Prema njegovim riječima, neprihvatljiv je prijedlog EU da Kosovo ne počne sa izdavanjem kazni za vozila koja nemaju RKS tablice, te da Srbija ne izdaje nove registarske tablice za kosovske Srbe "ako ne bude praćen dogovorom da se hitno obvežemo na konačni dogovor za normalizacija odnosa”.

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell posebno je odgovornost za nepostizanje dogovora stavio na kosovsku stranu.

Stano je rekao da "Evropska unija i dalje u potpunosti stoji iza ovog prijedloga i potiče strane da se slože s tekstom čim budu spremne dokazati međunarodnoj zajednici da su spremne za evropsko rješenje".

"Ključno za strane da izbjegnu eskalaciju, što zahtijeva trenutnu akciju obje strane – Kosovo da ne nameće novčane kazne, a Srbija da ne izdaje KM (Mitrovica e Kosovo) automobilske tablice. Ne može biti pregovora o normalizaciji odnosa uz prisutnost prijetnje nasiljem", naveo je Stano.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka da će srpska strana poštovati "savjete i zahtjeve" šefa evropske diplomatije Borrella koji je posredovao u razgovorima.

Kosovska policija potvrdila je za Radio Slobodna Europa (RSE) da će ujutro 22. novembra, tačnije nakon 08:00 sati, početi kažnjavati građane koji imaju automobile s, kako vlasti na Kosovu smatraju, ilegalnim srpskim tablicama.

Izricanje kazne dio je odluke Vlade Kosova o preregistraciji automobila s ilegalnim srpskim tablicama u RKS Republika Kosovo tablice.

Prva faza predviđa opomenu, druga novčanu kaznu, a kasnije i postavljanje probnih tablica.

Prema odluci Vlade, nakon 21. aprila iduće godine na Kosovu više ne bi smjelo biti automobila s takvim tablicama koje izdaju vlasti Srbije.

Kosovo i Srbija započeli su pregovore za normalizaciju odnosa 2011. godine uz posredovanje Evropske unije.

XS
SM
MD
LG