Dostupni linkovi

Poruka mržnje na Pride info centru u Beogradu


Grafiti protiv Europrajda ispisani u julu 2022.
Grafiti protiv Europrajda ispisani u julu 2022.

Nevladina organizacija Civil Rights Defenders (CRD) objavila je 17. avgusta da je prethodno veče na prostorijama Pride info centra u Beogradu ispisana poruka mržnje.

Kako se vidi na fotografiji koju je CRD objavio na Tviteru (Twitter) na staklenom delu tog Centra ispisana je uvredljiva poruka za LGBT+ populaciju, uz poruku da ih treba zaustaviti.

"To je 15. put da je taj centar napadnut u prethodne tri godine. To dokazuje važnost održavanja Europrajda (Euro Pride) u Beogradu, koji će istaći važna pitanja sa kojima se LGBT+ zajednica suočava u zemlji i regionu", poručio je CRD u objavi.

Glavni grad Srbije će od 12. do 18. septembra biti domaćin najznačajnijeg evropskog događaja za LGBTI+ zajednicu. Nedelju ponosa i Europrajd obeležiće i velika evropska Povorka ponosa, koja je zakazana za 17. septembar.

Međutim, mesec dana uoči Europrajda (EuroPride) u Beogradu, parlamentarne stranke desnice, pojedini predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) i neformalna udruženja građana traže zabranu održavanja ove međunarodne LGBTI+ manifestacije.

XS
SM
MD
LG