Dostupni linkovi

Brisel: Crna Gora pod hitno mora da vrati struju koju je krao KAP


Ilustracija
Ilustracija
Štetnost aranžmana koji je Vlada Crne Gore sklopila sa ruskim investitorom u okviru privatizacije podgoričkog Kombinata aluminijuma iskazuje se u više dimenzija, a trenutno je aktuelna mogućnost medjunarodne kompromitacije Crne Gore, praćena mnoštvom tehničkih i finansijskih problema.

Briselski Komitet za energetski sistem i Evropska mreža operatora zahtijevaju da se električna energija koju je KAP nelegalno preuzeo iz evropske interkonekcije hitno vrati ili će, u suprotnom, Crna Gora biti izopštena iz međunarodnog elektroenergetskog sistema.

"Crnoj Gori je iz Brisela naloženo da hitno vrati električnu energiju koju je KAP krao iz međunarodne mreže", to je, za RSE, potvrdio izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Ljubo Knežević koji je naglasio da se sa to mora dogoditi već u ponedjeljak.

U suprotnom, Crnoj Gori prijeti isključenje iz međunarodnog sistema.

"Ako tu posljednju šansu ne iskoristimo na adekvatan i valjan način realno je očekivati da posljedice budu teške. U kontaktu sam sa relevatnim državnim insitucijama, Elektroprivredom i ljudima iz KAP-a i za sada nadležne insitucije čini mi se da pokušavaju da daju svoj maskimum. KAP i dalje ima tešku poziciju, bar kako tvrde u rukovodstvu kompanije. U kontaktu smo i sa Ministarstvom ekonomije koje pokušava u poziciji strane koja nadgleda sprovođenje ekonomskog bilansa da pomogne iznalaženje nekog rješenja. U kontaktu smo i sa Elektroprivredom. Mislim da je ovo pitanje koje se direktno tiče svih energetskih subjekata u zemlji i zaista je situacija takva da se konačno mora naći neko sveobuhvatno rješenje", naglasio je izvršni direktor Elektroprenosa, Ljubo Knežević.

Problem je nastao zbog podgoričkog Kombinata aluminijuma koji je Elektroprivreda Crne Gore, zbog duga od 44 miliona, obavijestivši o tome Crnogorski elektroprenosni sistem, prekinula da snabdijeva još krajem februara, pa od tada ova fabrika nezakonito koristi struju iz evropske elektroenergetske mreže, a računice govore da cijena ove krađe košta više od osam miliona eura.

KAP je struju nelegalno počeo da troši još od Nove godine, ali je CGES, zbog održavanja ravnoteže sistema, od Elektroprivrede tražio da struju isporučuje iz svojih rezervi i to je trajalo do pred kraj februara. Poslije toga, KAP je počeo da krade struju iz međunarodnog sistema, da bi u međuvremenu već dva puta, od Evropske mreže operatora, stizala upozorenja da zbog nelegalnog snabdijevanja Crna Gora može biti isključena sa međunarodne mreže.

Elektroprivreda je, potom, pristala da još tri sedmice, odnosno, do 13. juna Kombinatu isporučuje struju, a Crnogorski elektroprenosni sistem je upozorio Kombinat da će, ako do tada ne nađe dobavljača električne energije automatski biti isključen sa mreže.

Politička i krivična odgovornost

O posljedicama eventualnog isključenja govori funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Nebojša Medojević koji smatra da se mora pokrenuti politička, ali i krivična odgovornost pojedinaca koji su omogućili Kombinatu da Crnu Goru dovede u situaciju međunarodne kompromitacije, ali i velikih tehničkih i finansijskih problema.

KAP
KAP
"Isključenje bi značilo da bismo mi imali veliek probleme pri uvozu električne energije, jer bismo plaćali mnogo veće tarife i mnogo veće cijene da bismo uošte uvezli električnu energiju. To bi značilo da bismo mi postali meta špekulanata na tržištu električne energije kojih ima dosta u regionu. Poznati su neki iz Crne Gore i okruženja koji bi onda naravno koristili tu tešku poziciju Crne Gore kupovali bi električnu energiju od elektroprivreda u okruženju na evropskom tržištu i onda kada Crnoj Gori zatreba oni bi po debelim cijenama naplaćivali tu veoma lošu poziciju koju Crna Gora ima. A ne govorim da u tom trenutku italijanska kompanija A2A može da pokrene postupak protiv države Crne Gore zbog bitno izmijenjenih uslova poslovanja", rekao je Medojević.

Kakva je reakcija crnogorskog Ministarstva ekonomije na posljednje upozorenje Evropske mreže i, uopšte, na mogućnost energetskog izopštavanja Crne Gore?

"Javnosti je već poznato da su državni organi već reagovali blagovremeno u slučaju KAP-a, mislim na nadležne državne organe, a to su Agencija za energetiku, crnogorski elektroprenosni sistem, Elektroprivreda Crne Gore i crnogorski operator tržišta električnom energijom. Vlada Crne Gore ima zeleno svijetlo od parlamenta da uđe u rješavanje dijela problema koji se odnosi na snabdijevanje električnom energijom i to je ono na čemu mi sada radimo, definišemo model za dugoročno snabdijevanje KAP-a električnom energijom", izjavila je portparol ministarstva, Draženka Bećirović.
XS
SM
MD
LG