Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sindikat: Političari neodgovorni prema KAP-u


FOTO: Savo Prelević
Iako problem podgoričkog Kombinata aluminijuma iz dana u dan eskalira, politička elita neprestano odlaže suočavanje sa pitanjem budućnosti ovog, za Crnu Goru, važnog preduzeća.

Skupštinska rasprava se neprestano odlaže, dio opozicije bojkotuje parlament, a radnici strahuju za svoja radna mjesta.

"Ovako ležerno ponašanje i vlasti i opozicije prema Kombinatu aluminijuma je krajnje neodgovorno", kaže za RSE predsjednik Sindikata KAP-a, Rade Krivokapić koji je ogorčen stalnim odlaganjem parlamentarne rasprave koja bi trebalo da odluči o daljoj sudbini ovog preduzeća od velikog značaja za ekonomiju, a imajući u vidu težinu problema i velike dugove koji su dijelom direktno pali na građane, i na cjelokupno društvo Crne Gore.

Skupštinska rasprava o podgoričkom Kombinatu aluminijuma je trebalo da se održi 10. aprila, ali je zbog postizbornog zaoštravanja odnosa vlasti i opozicije odložena do daljeg.
Rade Krivokapić, foto: Savo Prelević
Rade Krivokapić, foto: Savo Prelević

Kolegijum predsjednika Skupštine ni u srijedu nije odredio datum ove sjednice jer su predstavnici dvije opozicione stranke - Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore - predlagali da to bude ponedjeljak, dok su u Demokratskoj partiji socijalista smatrali da bi zasjedanje trebalo zakazati za srijedu.

"Ovo je definitivno zemlja čuda", kaže lider Sindikata KAP-a, Rade Krivokapić.

"Poslije predsjedničkih izbora na kojima su svi pobijedili osim naroda Crne Gore definitivno je da je ta elita, kako opoziciona tako i vladajuća zadovoljna svojim uspjesima i sada trenutno uživaju u tome. To što smo mi u KAP-u na nekoj ivici ka ponoru, jer je definitivno samo pitanje dana do kada će kombinat raditi, do kada će nas neko isključiti sa energetske mreže ili kada će nam nestati sirovine, to trenutno nikoga ne pogađa. Moram reći da jednostavno nemamo više kome da se obratimo. Očekujemo da će se na prvoj narednoj sjednici, kako imamo informacije nešto desiti, da će neka odluka biti donesena. Ne smijemo ni da razmišljamo da ta sjednica može proći bez odluke, mada kako se ponašaju bojimo se i toga scenarija", napominje on.

Podgorički Kombinat aluminijuma kojim od 2005. gazduje ruski investitor, već godinama ne uspijeva da stabilizuje poslovanje. Umjesto toga, gomila dugove od kojih je 170 miliona eura, zahvaljujući Vladi koja je pristala da mu bude žirant za kredite, prebačeno na građane. Pored toga, menadžment koji je postavio ruski oligarh Oleg Deripaska u čijem sistemu KAP posluje, već dugo ne plaća račune za električnu energiju, a dugovi po tom osnovu su se nagomilali na nekoliko desetina miliona eura.

Vrhunac predstavlja činjenica da od kraja prošle godine KAP nema ugovor za snabdijevanje elektro-energijom, pa u suštini njegova uprava krade struju, što se očigledno radi uz prećutnu saglasnost Vlade koja takodje ne želi da saopšti javnosti odakle KAP-u struja.

Crna Gora se sada suočava i sa prijetnjom da zbog KAP-a koji nelegalno troši ogromne količine električne energije bude izopštena iz evropskog elektroenergetskog sistema, odnosno velikim tehničkim i ekonomskim problemima.

Dvije varijante

U međuvremenu je od Srbije, kao regionalnog regulatora za balansiranje elektroenergetskog sistema stiglo upozorenje da se problem s KAP-om koji nelegalno troši struju riješi, a sistem što prije dovede u ravnotežu.

Izvršni direktor CGES-a Ljubo Knežević takođe ukazuje na urgentnost problema.

"Neophodna je veoma brza odluka na nivoima gdje takva odluka treba da bude donesena, odluka o sudbini KAP-a kako bismo izbjegli situaciju u kojoj crnogorski operator mreže ne može kontrolisati stanje na mreži. Ako se brzo ne donese odluka može se brzo dogoditi da se pojavi određeni broj ispada u prenosnoj mreži, neželjeni odnosi sa susjedima", navodi Knežević.

Za budućnost KAP-a postoje dvije varijante - njegovo gašenje ili nastavak rada. Međutim, za ekonomsku održivost Kombinata ne postoji ključni preduslov - jeftin izvor električne energije, što znači da bi se poslovanje ove fabrike moralo zasnivati na daljim državnim subvencijama protiv kojih negoduje značajan dio javnosti, a i EU više puta ukazivala da je nedopustivo takvo favorizovanje jednog preduzeća.

U svakom slučaju, o tome će odlučivati parlament, ali bez najjače opozicone grupacije - Demokratskog fronta koji zbog uvjerenja da je na nedavno održanim predsjedničkim izborima, njihovom kandidatu Miodragu Lekiću nepravedno oduzeta pobjeda, bojkotuju parlament.

Funkcioner DF-a, Nebojša Medojević kaže da ta odluka ni zbog KAP-a neće biti promijenjena.

"Mi se borimo za poštovanje ustavnosti i zakonitosti i za konstituisanje institucija u skladu sa izbornom voljom. To je nama mnogo važniji problem nego bilo koji drugi koji je sigurno veoma bitan kao što je KAP, kao što je PDV, novo povećanje zaduženja, porast siromaštva, korupcija i kriminal. To sve proizilazi iz ovog ključnog problema", rekao je Medojević.

Nebojša Medojević je odgovorio i na pitanje - da li, s obzirom na važnost i urgentnost problema, Demokratski front odbijanjem da učestvuje u raspravi o KAP-u preuzima preveliku političku odgovornost.

"Vođenje unutrašnje ekonomske politike po Ustavu pripada vlasti Crne Gore i ovo prebacivanje na skupštinu je rezultat razdora unutar vladajuće koalicije oko odluke vlade. Dakle, problem je u odnosima u koaliciji DPS i SDP i opozicija sa tim nema nikakve veze. Demokratski front je iznio svoje prijedloge prije nego što smo otkrili izbornu krađu i očigledno je da za ove naše prijedloge ne postoji politička volja ni u DPS ni u SDP tako da DF apsolutno nema nikakvu odgovornost", kaže Medojević.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG