Dostupni linkovi

KAP bi mogao odvući Crnu Goru u energetske nevolje


Ilustracija
Ilustracija
Podgorički Kombinat aluminijuma, već duže vrijeme, predstavlja jedan od najtežih ekonomskih i društvenih problema u Crnoj Gori. Poslovanje KAP-a već godinama nije zasnovano na ekonomskoj održivosti već, prije svega, na cijeni električne energije koju su dijelom plaćali građani što je izazivalo veliko negodovanje dijela javnosti, ali je više puta bilo predmet kritike i iz Evropske unije u kojoj je nedopustivo da država na taj način favorizuje jedno preduzeće.

Crna Gora se sada suočava i sa prijetnjom da zbog KAP-a koji nelegalno troši ogromne količine električne energije bude izopštena iz evropskog elektroenergetskog sistema, odnosno velikim i tehničkim i ekonomskim problemima.

Crnogorska Elektroprivreda je snadbijevala podgorički Kombinat aluminijuma do oktobra, nakon čega je snabdijevanje KAP-a električnom energijom preuzeo državni Montenegrobonus, ali samo do kraja 2012. pa od početka ove godine KAP struju troši nelegalno.

Menadžment KAP-a otvoreno tvrdi da KAP trenutno nema mogućnosti da plaća električnu energiju zbog prepolovljene proizvodnje, a kažu da čak ne znaju ko im i po kojoj cijeni isporučuje struju. Međutim, prema medijskim računicama, cijena te struje svakog dana košta preko 90 hiljada eura, a uzima se, navodno, iz rezervi proizvođača okolnih sistema.

U međuvremenu se očekivalo da parlament donese konačnu odluku o budućnosti KAP-a iz čega bi, vjerovatno, proizašlo i rješenje za ovo pitanje, međutim, sjednica koja je trebalo da se održi 10. aprila je odložena do daljnjeg.

Problem, međutim, vremenom postaje sve veći, čemu u prilog govori i upozorenje iz okruženja.

Naime, Crnogorski elektroprenosni sistem je od strane Srbije, kao regionalnog regulatora za balansiranje elektroenergetskog sistema, dobio upozorenje da je odstupanje koje taj sistem stvara u Crnoj Gori veoma zabrinjavajuće, prenosi podgorički radio Antena M.

Iz Srbije apeluju da se problem s Kombinatom aluminijuma koji nelegalno troši struju riješi, a sistem što prije dovede u ravnotežu.

Izvršni direktor CGES-a Ljubo Knežević za RSE govori o razlozima i mogućim posljedicama uslijed KAP-ove potrošnje električne energije koju niti mu pripada, niti ima namjeru da plati.

Podgorički kombinat aluminijuma
Podgorički kombinat aluminijuma
"Energija koja je dolazila u Crnu Goru je bila veća nego što je programom bilo predviđeno. Takav rad izaziva veliko naprezanje rada sistema primarne regulacije u cijeloj kontinentalnoj Evropi i oni su poslali upozorenje crnogorskom elektroprenosnom sistemu, kao koordinatoru kontrolne oblasti za Crnu Goru da u najskorije vrijeme ispravi tu situaciju, što bi trebalo da znači da u najskorije vrijeme KAP nađe svog snabdjevača električnom energijom ili da smanji potrošnju, odnosno da se privremeno konzervira. Isključenje crnogorske mreže sa evropske interkonekcije bi bilo velika opasnost za rad crnogorskog elektroprenosnog sistema. Kao što znate Crna Gora je uvoznik električne energije, a osim toga struktura proizvodnje u Crnoj Gori je takva da ona zahtjeva tijesnu povezanost sa evropskim sistemom interkonkecije. Što se prije ovo pitanje bude rješavalo, a zaista je neophodno da se riješi u najkraćem roku to nam više mehanizama ostaje na raspolaganju. Ako to ostane da se samo od sebe rješava troškovi takvog rada, tehničke posljedice postaju nesagledive. Ako bi recimo došlo do isključenja crnogorske oblasti za interkonkeciju to bi dovelo do velikih tehničkih poremećaja u sistemu. Recimo, za isti taj KAP to bi moglo značiti ispad za elektro mreže bez mogućnosti priključenja, a onda već govorimo o nekim nesagledivim posljedicama po sudbinu te fabrike. Kao što znate ta fabrika ne smije biti bez napajanja električne energije u period dužem od dva sata, jer to izaziva trajno štetne posljedice, trajnja oštećenja opreme za proizvodnju aluminijuma ali i potencijalni rizik od uticaja na životnu sredinu", napominje Knežević.

RSE: Dakle, za sada će se nastaviti ovako do nekakvog rješenja koje se, bar ne kao nešto konkretno, još uvijek ne nazire?

"Mi možemo jako kratko da nastavimo da radimo ovako. Neophodna je veoma brza odluka na nivoima gdje takva odluka treba da bude donesena, odluka o sudbini KAP-a kako bismo izbjegli situaciju u kojoj crnogorski operator mreže ne može kontrolisati stanje na mreži. Ako se brzo ne donese odluka može se brzo dogoditi da se pojavi određeni broj ispada u prenosnoj mreži, neželjeni odnosi sa susjedima. Crnogorski prenosni sitem je član Evropske interkonekcije operatora. Mi ovakvim ponašanjem ne samo da narušavamo tehničke parametre sistema nego šaljemo prilično ružnu sliku prema organizaciji čiji smo punopravni član i zaista smo dosta radili da postanemo punopravni član. Situacija je i tehnički i iz ugla neke korektnosti, koordinacije, diplomatskih odnosa prema susjednim zemljama jako jako ružna".

RSE: Pretpostavljam da se rok u kom bi trebalo pronaći rješenje mjeri danima?

"U operativnom upravljanju mi vrijeme mjerimo satima, ali u ovom slučaju neka to budu dani".
XS
SM
MD
LG