Dostupni linkovi

Erdoan: Podržavamo evroatlantski smer regiona


Erdoan počeo posetu Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Erdoan počeo posetu Srbiji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan poručio je u Beogradu da će Turska nastaviti da bude faktor stabilnosti na Balkanu i da pokušava da pomogne zemljama regiona da ostave probleme iza sebe.

"Podržavamo evroatlantski smer regiona", rekao je Erdoan, koji je u dvodnevnu posetu Srbiji stigao u ponedeljak oko podneva.

Drugog dana posete, u utorak, biće održan samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine na kome će se dvojica predsednika sastati sa članovima Predsedništva BiH, Željkom Komšićem, Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem. Oni će potom u Sremskoj Rači položiti kamen temeljac za autoput Beograd–Sarajevo.

"Taj put će biti novi most mira koji će povezivati region" i on predstavlja "značajnu poruku za ceo region", poručio je Erdoan na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Turski predsednik je ocenio da su odnosi između Srbije i Turske dobri, kada je reč o odbrani, bezbednosti, saobraćaju, kulturi.

"Ulažemo napore da se dodatno unaprede", rekao je Erdoan.

Preneo je da su postavili cilj od dve milijarde dolara kratkoročno i pet milijardi dolara dugoročno kada je u pitanju razmena.

Najavio je da će tokom njegove posete biti otvoreno šest fabrika, koje će proizvoditi automobilske delove, gume, tekstil, i da će biti položen kamen temeljac za izgradnju još jedne fabrike.

Takođe je rekao da je dogovoreno da Turska otvori konzulat u Novom Pazaru.

Turski predsednik se osvrnuo i na borbu koju vodi protiv FETO organizacije, koju turske vlasti optužuju da stoji iza pokušaj državnog udara u Turskoj 2016. godine.

"Ne možemo da zaboravimo podršku Vučića. Hvala od moje zemlje i mog naroda", rekao je Erdoan.

Vučić: Nećemo deliti packe Turskoj zbog Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio Erdoanu zbog poruke da će svako rešenje koje postignu Albanci i Srbi oko pitanja Kosova biti prihvatljivo za Tursku.

Na konstataciju novinara da je Turska priznala nezavisnost Kosova, Vučić je rekao da se Turska rukovodila svojim interesima.

"Ne delimo packe Turskoj, od toga nema koristi. Naši interesi su po tom pitanju i dalje različiti. Hvala Erdoanu što je prihvatio da rešenje koje postignemo sa Albancima bude prihvatljivo za Tursku", naveo je Vučić.

Erdoan je uzvratio da je Vučić dao najprikladniji odgovor.

Predsednik Srbije izjavio je da su odnosi između Srbije i Turske veoma dobri.

"Zahvaljujući zalaganju Erdoana, uspostavljeno je veliko poverenje između Srbije i Turske i zahvaljujući njemu gradimo najbolje odnose u savremenoj istoriji između Srbije i Turske. To se radi u interesu oba naroda, obe zemlje", poručio je Vučić.

Erdoan: Želimo pomoći zemljama Balkana da ostave probleme iza sebe
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00


Dodao je da je to važno za mir i stabilnost na celom Balkanu.

"Radimo na infrastrukturnom povezivanju Balkana, sutra ćemo prisustvovati početku radova na deonici autoputa Beograd - Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače u dužini od 19 kilometara. To su radovi velike vrednosti, oko 225 miliona evra. To bi dramatično povezalo Bošnjake i Srbe, Srbe i Srbe, Sarajevo i Beograd, Beograd i Banjaluku. I Srbija i Balkan izgledaće mnogo drugačije kada to budemo završili", naveo je Vučić.

Dodao je da će poseban akcenat biti na podizanju infrastrukture u, kako je rekao, Sandžaku ili Raškoj oblasti.

"Nešto radimo sami, a dobar deo u saradnji sa Turskom. Najvažnija je deonica Novi Pazar - Sjenica, koja košta oko 24 miliona evra. Hoćemo da se Bošnjaci osećaju kao svi građani ove zemlje", poručio je Vučić.

Razgovori su vođeni i o saradnji u oblasti odbrane.

"Naši stručnjaci pokazali su interes za kupovinu određene opreme i oruđa iz Turske, ali i za transfer tehnologija kroz saradnju preduzeća odbrambene industrije", preneo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je trgovinska razmena dve zemlje u prvih osam meseci ove godine veća za 13 odsto nego 2018. godine.

"Kada smo se ovde sreli prvi put, razmena je bila nešto veća od 800 miliona evra, a već krajem 2018. godine dostigla je milijardu i 84 miliona evra. U prethodnih deset godina srpski izvoz u Tursku je uvećan za 7,8 puta, naravno povećan je i uvoz iz Turske i iznosi više od 500 miliona evra", rekao je Vučić.

Sto četrdeset godina diplomatskih odnosa

Predsednik Srbije je poručio da se nada i da je uveren da ovo nije ni blizu poslednje Erdoanove posete Srbiji.

"Nadam se da će neuporedivo češće dolaziti", rekao je Vučić.

On je zamolio Erdoana da mu dozvoli da poseti Osmanski arhiv u Istanbulu.

Ove godine se obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Turske.

Dvojica predsednika su povodom ovog jubileja razmenila poštanske marke koje su vanredno puštene u opticaj.

Erdoan je u u Beograd stigao oko podneva. Na aerodromu ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a svečani doček, uz intoniranje himni i počasne plotune, priređen je ispred Palate Srbija.

Dvojica predsednika su najpre obišla izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije".

Nakon razgovora Vučića i Erdoana održana je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.

Dve delegacije razmenile su više potpisanih sporazuma.

Potpisani su Sporazum Srbije i Turske u oblasti bezbednosti, Memorandum Srbije i Turske o uzajamnom razumevanju u oblasti socijalne zaštite, Sporazum Srbije i Turske u oblasti industrije i tehnologije, Memorandum Srbije i Turske o uzajamnom razumevanju o zajedničkim policijskim patrolama, Okvirni vojni sporazum Srbije i Turske.

Takođe su potpisani i Memorandum Srbije i Turske o rekonstrukciji mosta Kasapčić, Protokol o saradnji u oblasti nauke i tehnologije, Memorandum o razumevanju Između razvojne agencije Srbije i razvojne agencije za makla i srednja preduzeća Turske i Memorandum o razumevanju RATEL-a i Uprave za informacione tehnologije u oblasti poštanskih usluga.

Sastanak srpske i turske delegacije na čelu sa Vučićem i Erdoanom
Sastanak srpske i turske delegacije na čelu sa Vučićem i Erdoanom

Srpsko-turski poslovni forum

Saradnja između Srbije i Turske je na veoma visokom nivou, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na Srpsko-turskom poslovnom forumu.

On je naveo da se očekuje da robna razmena na kraju godine dostigne 1.2 milijarde, dodavši da Srbija ima da ponudi kvalitetne proizvode.

I Nail Olpak, predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske rekao je da se trgovinski obim dve zemlje sa godinama povećava.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan je, na otvaranju Poslovnog foruma Srbija - Turska, izrazio nadu da će ova poseta biti produktivna za obe zemlje.

"Sa Srbijom imamo veoma čvrste veze i mnogo toga zajedničkog", rekao je dodavši da su bilateralni odnosi dve zemlje "imali izuzetan zamajac poslednjih godina".

"Ukoliko postoji namera i vera, naći će se i sredstva. Dok postoji istrajnost, nema prevelikih prepreka", poručio je Erdoan.

On je rekao da poslovni ljudi, kao i predsednici država imaju važan zadatak.

"Mi predsednici smo spremni da preuzmemo sve što padne na naša pleća, ali i od vas očekujemo zalaganje", poručio je Erdoan privrednicima dve zemlje.

On je pozvao poslovne ljude obeju zemalja da dalje jačaju ekonomsku dimenziju međusobnih odnosa, ponovivši svoju spremnost da pomogne u tome.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na otvaranju poslovnog foruma, još jednom ponovio da su ekonomski odnosi sa Turskom veoma dobri i istovremeno pozvao investitore iz Srbije da, kako je naveo, iskoriste priliku i investiraju u Turskoj.

"Želeo bih i da se turski investitori u Srbiji osećaju kao kod svoje kuće, pozivam turske investitore da dođu u još većem broju u Srbiju", rekao je Vučić.

On je, obraćajući se privrednicima dve zemlje, naveo i da je Srbija spremna da privatizuje svoje banje.

U utorak, drugog dana posete turskog predsednika, Vučić i Erdoan će učestvovati na samitu Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, koju će predstavljati sva tri člana Predsedništva BiH, predsedavajući, hrvatski član Željko Komšić, srpski član Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džaferović.

Erdoan, Vučić i članovi Predsedništva BiH prisustvovaće polaganju kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, u Sremskoj Rači.

A uoči dolaska u Beograd, predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je, za list Politika, da je postizanje dogovora oko kosovskog pitanja, koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za postizanje dugoročne stabilnosti i mira na Balkanu u čiji sastav, kako je dodao, ulazi i Turska.

"Stoga podržavamo nastavak procesa dijaloga Beograda i Prištine i postizanje trajnog i sveobuhvatnog sporazuma zasnovanog na slobodnoj volji i konsenzusu obe strane. Spremni smo da damo sve od sebe da rešimo taj problem. Sporazum koji bi bio postignut između dve zemlje biće prihvatljiv i za nas", rekao je Erdoan za list Politika.

On je dodao da "nekima smetaju aktivnosti" Turske na Balkanu i snažna saradnja sa Srbijom, i da pokušavaju da manipulišu naporima Turske.

"Moj savet svima je da, umesto da podstiču sukobe na Balkanu, razmišljaju o stvaranju političkih projekata koji će doprineti boljoj budućnosti Balkana", poručio je Erdoan i naveo da su bošnjačka manjina u Srbiji i građani Turske poreklom iz Sandžaka most prijateljstva između dve zemlje.

Erdoan, koji kaže da su odnosi Turske i Srbije danas na najvišem istorijskom nivou, poslednji put bio je u Srbiji u oktobru 2017. godine, kada je boravio u Beogradu i Novom Pazaru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG