Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH učestovaće na sastanku sa Srbijom i Turskom


Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, upućen članovima Predsjedništva BiH, za učešće na trilateralnom sastanku Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Turske u Beogradu, 8. oktobra 2019. godine.

Tom prilikom, kako je najavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić biće položen i kamen temeljac u blizini Sremske Rače za autoput Sarajevo – Beograd.

Komšić je u izjavi za novinare nakon sjednice promkomentirao i najavljeni susret lidera stranaka iz Republike Srpske, sa Vučićem, koji bi trebao biti održan u subotu.

„Nadam se da će gospodin Vučić, i prilično sam siguran da će tako i reagovati, biti mudriji od nekih naših političara kada je taj sastanak u pitanju“, kazao je Komšić.

Prije prve sjednice nakon prošlomjesečnog zasijedanja kada je s dnevnog reda skinuta tačka koja se odnosila na ANP i izbor mandatara za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH, članovi Predsjedništva BiH susreli su se sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Italije, Velike Britanije i Njemačke.

Komšić je negirao da su ambasadori imali bilo kakvih zahtjeva, već da su se tokom susreta razmjenila mišljenja i stavovi o stanju u zemlji.

„Sa ambasadorima se razgovaralo o ukupnoj situaciji u BiH i potrebi da se dođe do kompriomisa kao i potrebi da Predsjedništvo BiH zbog svoje strukture predstavlja jednu vrstu lidera u toj priči. Nikakvih konkretnih pomaka nije bilo. Do nas je da vidimo šta ćemo i kako ćemo izaći iz ove situacije kada je riječ o formiranju vlasti, o priči oko MAP-a, ANP-a i NATO puta“, prenio je Komšić.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prihvatilo poziv prеdsјеdnikа Rеpublikе Slоvеniје Bоrutа Pahora, za zvaničnu pоsјеtu Rеpublici Slоvеniјi, kao i pozive za učešće na World Holocaust Forumu (WHF) pоd nаzivоm „Sjećanje na holokaust i borbu protiv antisemitizma“, kојi ćе biti оdržаn u Jerusalemu, te na Međunarodnoj konferenciji o sprečavanju seksualnog nasilja u sukobima, koji će se održati u Londonu.

Između ostalog, data je saglasnost Agenciji za pronalaženje ratnih zarobljenika/ nestalih u akciji pri Ministarstvu odbrane SAD-a (DPAA) zа rеаlizovanje projekta lociranja i identifikacije pripadnika Vojske Sjedinjenih Američkih Država koji su učestvovali u II svjetskom ratu.

XS
SM
MD
LG