Dostupni linkovi

Erdogan spreman da se oživi trilaterala BiH, Hrvatska, Srbija


Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan sa članovima Predsjedništva BiH
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan sa članovima Predsjedništva BiH

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se sa predsjednikom Turske Recepom Tayipom Erdoganom, koji je stigao na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Sarajevo.

"U prilog dobrim bilateralnim odnosima, bez otvorenih pitanja, ide i činjenica da BiH upravo s Turskom ima najviše potpisanih državnih sporazuma", navodi se u saopćenju Predsjedništva nakon sastanka.

Predsjednik Republike Turske je podsjetio kako Turska snažno podržava Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Prema njegovim riječima, SEECP je koristan mehanizam za očuvanje stabilnosti i mira u regiji.

"On je kazao da Republika Turska podržava euroatlantski put BiH, te da će integriranje BiH u EU i NATO biti garant stabilnosti i mira. Naglasio je da će Turska nastaviti da pruža podršku za očuvanje stabilnosti, mira i prosperiteta BiH. Predsjednik Turske je izrazio spremnost da se, kako je rekao, oživi trojni mehanizam, odnosno da se održi sastanak BiH - Hrvatska - Srbija", dodaje se u saopćenju.

Na sastanku je razgovarano o unaprjeđenju saradnje dvije zemlje, prvenstveno u oblasti ekonomije, poljoprivrede, transporta i infrastrukture. Najviše pažnje tokom susreta posvećeno je autocesti Beograd - Sarajevo te značaju koji će njena izgradnja imati kako za BiH tako i za sve zemlje u regiji, pa i za Tursku. Bilo je riječi i o uvozu mesa te o konkretnim potezima koji će se realizirati u tom segmentu.

XS
SM
MD
LG