Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turski tok plovi do Srbije


Erdogan i Vučić obišli Kalemegdan
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Erdogan i Vučić obišli Kalemegdan

Nakon što su prvog dana zvanične posete turskog predsednika Srbiji imali u Beogradu tet-a-tet sastanak i potpisali niz bilateralnih sporazuma, šefovi država Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan prošetali su beogradskom tvrđavom Kalemegdan.

U pratnji ministra kulture Vladana Vukosavljevića i ministra prosvete Mladena Šarčevića, te gradonačelnika Beograda Siniše Malog, dvojica državnika su obišli Damad Ali-pašino turbe, jedan od sačuvanih spomenika islamske arhitekture u Beogradu.

Pred brojnim novinarima slikali su se na jednom od bedema iznad ušća Save u Dunav, a njihovu šetnju pratilo je par hiljada građana koji su, kako kažu, došli da pozdrave dvojicu predsednika. Reporter Radija Slobodna javio je da su oko beogradske tvrđave bili parkirani autobusi iz različitih karejva Srbije, koji su posle događaja razvozili okupljeno stanovništvo.

Želimo da što pre dopremimo gas u Srbiju, poručio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sa konferencije za novinare koju je održao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Glavna tema njihovih razgovora je, kako se i najavljivalo, gasovod "Turski tok" koji Rusija postavlja na dnu Crnog mora kako bi stabilno snabdevala Jugoistočnu Evropu gasom, zaobilazeći Ukrajinu. Jedan krak gasovoda trebalo bi da prolazi kroz Srbiju.

"Turski tok je projekat koji se radi zajedno sa Rusijom. Tako da smatram da ni gospodin Putin neće negativno gledati na ovu stvar. Uveren sam da će Srbiji u vrlo blisko vreme Srbiji doći gas i da će se problem na taj mačin rešiti", rekao je Erdogan u zajedničkom obraćanju sa Vučićem.

Erdogan i Vučić potpisali su niz međudržavnih sporazuma, među kojima i Sporazum o slobodnoj trgovini dve zemlje, kao i ugovore o dolasku nekoliko turskih kompanija u Srbiju.

"Nije ovo 1389. godina, kako neki misle, već je ovo 2017. godina. Želimo najbolje moguće odnose sa Turskom, naši odnosi su značajni za interese i budućnost Srbije", naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naveo je i da su dve države potpisale deklaraciju o osnovanju Visokog saveta za saradnju između Srbije i Turske. Planirano je da se predstavnici dve države naizmenično jednom godišnje sastaju na teritorijama dve države.

"Srbija je uvek izražavala svoje nedvosmisleno protivljenje zbog brojnih terorističkih akata koji su se dogodili na teritoriji Republike Turske. Uvek smo izražavali svoje iskreno saučešće smatrajući da protiv te pošasti savremenog doba moramo zajednički da se borimo", rekao je predsednik Srbije.

Erdogan će drugi dan svog boravka u Srbiji provesti u Novom Pazaru gde u sredu putuje u društvu svog domaćina Aleksandara Vučića.

"Naš odnos sa Novim Pazarom u stvari je most između dveju zemalja. Prema tome želimo da poručimo našoj braći da je veoma važna uloga mira u odnosima i prijateljstvu dve zemlje. Vučič i ja ćemo tamo uputiti poruke građanima Novog Pazara. Napominjem da nikada neću biti uz nacionalizam. Posebno etnički nacionalizam, što ću još jednom ponoviti u Novom Pazaru", rekao je Erdogan.

VIDEO: Erdogan u Beogradu

Erdogan u Beogradu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

Predsednici Srbije i Turske sastali su se u utorak u Palati Srbija u Beogradu, čime je i zvanično počela dvodnevna poseta turskog predsednika.

Nakon tet-a-te- sastanka dvojice predsednika, održan je i sastanak državnih delegacija Srbije i Turske, koje su predvodili Vučić i Erdogan.

Uoči sastanka u Palati Srbija, Vučić je kolegu iz Turske proveo kroz izložbenu postavku, koju je priredio Arhiv Srbije, a na kojoj su izloženi dokumenti iz 17. i 18. veka. Jedan deo dokumenata preveden je na turski jezik i objavljen u zbirci koju će predsednik Srbije pokloniti Erdoganu.

Poseta turskog predsednika, koji je u ponedeljak uveče stigao u Srbiju, najavljena je kao važan događaj za povećanje obima ekonomske saradnje dve zemlje.

U velikoj delegaciji, osim 185 privrednika je i osam turskih ministara.

Dugogodišnji dopisnik sa Bliskog istoka, spoljnopolitički komentator, Borivoj Erdeljan kaže da je ovaj projekat svakako koristan za Srbiju ali i da treba biti oprezan pošto su gasovodi postali deo političke igre.

Vrlo je teško unapred reći šta će sa tim projektom biti "s obzirom na to kako se lako u tom delu sveta iz koga dolazi gas menjaju odnosi, intonacija, muzika, partnerstva, udaljavanja i približavanja".

"U svakom slučaju, veoma je dobro da bilo koji gasovod dopre do Srbije, jer mi ne možemo živeti samo na jednoj cevčici", kaže Erdeljan.

Najavljuju se nova turska ulaganja u tekstilnu industriju i u banje kao veliki turistički potencijal Srbije, kao i još vidljivije učešće turskih građevinara.

Cilj je da Srbija i Turska povećaju obim trgovine sa sadašnjih 850 miliona dolara na jednu milijardu.

Turske firme u Srbiji investirale su već više od 110 miliona dolara. Najviše turskih fabrika je na jugu Srbije od Vladičinog Hana, Krupnja, Žitorađe, Leskovca.

Drugi dan posete turski predsednik će provesti u Sandžaku, regiji sa najviše građana Srbije islamske veroispovesti.

Borivoj Erdeljan smatra to očekivanom agendom posete visokog državnika iz Turske.

"Prirodno je da će otići u Sandžak. Naravno, uvek će biti onih koji tu naziru neke prikrivene imperijalne kombinacije, ali to treba svesti na jednu razumljivu meru. Uostalom, ne tako davno, pre nekoliko godina, Srbija je zatražila od Turske i Erdogana državno izvinjenje zbog reči koje je rekao na Kosovu", podseća Erdeljan na oštru reakciju tadašnjeg potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića zbog Erdoganove izjave u Prizrenu 2013. godine "da je Turska Kosovo, a Kosovo Turska".

Međutim, strana štampa i domaći analitičari ukazuju da Turska sa Erdoganom na čelu preko jačanja ekonomskih veza ima nameru da proširi svoj politički uticaj na Balkanu dotle da se pominje neka vrsta obnove Otomanske imperije.

Erdeljan vidi interes Turske za ovo područje kao deo politike države čija politička moć sve više jača.

"Mislim da nije najsrećnije pozivanje na otomanski povratak na te teritorije. Ovo je drugo vreme i drugi su pristupi i interesi, a interesi su, svakako, i politički i ekonomski", navodi spoljnopolitički komentator.

Odnosi Turske i Rusije se popravljaju od sukoba koji je izbio zbog obaranja ruskog „suhoja“
Odnosi Turske i Rusije se popravljaju od sukoba koji je izbio zbog obaranja ruskog „suhoja“

Na svetskoj sceni Turska se etablirala kao značajan igrač, sve značajniji na Bliskom istoku, pre svega.

Odnosi Turske i Rusije se popravljaju od sukoba koji je izbio zbog obaranja ruskog "suhoja", a "Turski tok" je trenutno jedan od prioritetnih projekata dve zemlje - piše američka agencija Blumberg. To potvrđuje i Borivoj Erdeljan.

"Turska i Rusija su oduvek imali vruće - hladne odnose. Ovo je sada period bliskosti, silnog nabrajanja koliko su se puta Putin i Erdogan sreli i koliko puta je Erdogan bio u Moksvi i obrnuto", kaže Erdeljan.

Zbog čistki koje su usledile nakon pokušaja vojnog puča u Turskoj prošle godine a koje su bile nemilosrdne i masovne, iskorišćene za obračun sa svim političkim protivnicima, Erdogan se dodatno udaljio od evropskih standarda i, možda, nepovratno otišao sa evropskog puta na kome se nalazi od 1987. godine.

Problem je i odnos Ankare prema kurdskoj manjini. Veliki broj migranata koji se nalazi u Turskoj iskorišćeni su nedavno, kako navode i neki analitičari, kao neka vrsta Erdoganovih "talaca".

Turski predsednik ih je upotrebio kao pretnju Briselu - bezvizni režim za građane Turske ili "vam puštamo milione migranata, pa vidite šta ćete".

Toplo - hladni odnosi su karakteristični i za odnos Turske i Sjedinjenih Država. Sa Amerikom je Ankara zaratila verbalno zbog toga što je Vašington odbacio njegov zahtev da isporuči Fetulaha Gulena, bivšeg imama, političara i pisca, koji je okrivljen za organizovanje neuspešnog prošlogodišnjeg puča.

Ali je, potom, na nemirnom diplomatskom klatnu došlo do naglog pomeranja, do toplog zagrljaja sa predsednikom Amerike Donaldom Trampom, koji je u septembru izjavio da mu je Erdogan prijatelj i da zaslužuje "dobru ocenu", da bi ovih dana opet zaškripali odnosi dve zemlje.

Tramp u septembru izjavio da mu je Erdogan prijatelj i da zaslužuje “dobru ocenu”
Tramp u septembru izjavio da mu je Erdogan prijatelj i da zaslužuje “dobru ocenu”

Da li način vladanja turskog predsednika smeta Aleksandru Vučiću?

"Naš predsednik sa naglašenim interesom i sa naglašenim uvažavanjem govori o turskom predsedniku, često se sa njim sastaje. Očigledno na njega ostavlja utisak Erdoganov način upravljanja Turskom. Erdogan, sa druge strane, u javnosti je viđen u sasvim drugačijem svetlu. Prema Vučićevim rečima koje mu upućuje, po srdačnošću, po stalnim međusobnim susretima, ne bi se reklo da Vučiću smeta ono što radi unutar zemlje", ocenjuje komentator Erdeljan.

Da li čvrsto prijateljstvo Beograda i Ankare može da zasmeta Briselu?

Borivoj Erdeljan najavljuje, pored odnosa Srbije i Rusije, još jedan mogući kamen spoticanja između Brisela i Beograda, kada dođe na red harmonizovanje spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom, a to je baš odnos sa Turskom.

"Nisam baš siguran da je to harmonizovana muzika, da je to u istoj intonaciji, s obzirom na to kako Brisel gleda, kako većina Evrope gleda na način kojim Erdogan vlada, kako se ponaša", ocenjuje Erdeljan.

Redžepa Tajipa Erdogana će, kako piše štampa u Srbiji, čuvati najmanje 50 ličnih telohranitelja i oko 3.000 domaćih policajaca.

Poslednji put je posetio Srbiju 2010, ali tada u svojstvu premijera Turske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG