Dostupni linkovi

Ankara: Izjava Erdogana pogrešno protumačena


Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je u nedelju da je u dužem telefonskom razgovoru sa šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem razmotrio situaciju nastalu zbog nedavne izjave turskog premijera Erdogana, koja je, kako je rekao "pogrešno protumačena i istrgnuta iz konteksta".

"Te reči su izvučene iz konteksta čitavog govora i dat im je smisao koji mi ne želimo", rekao je Davutoglu za državnu tursku televiziju TRT, prenosi list Hurijet.

"Naš cilj je da imamo dobre odnose sa Srbijom. Turska ima isti odnos prema svim balkanskim zemljama", dodao je šef turske diplomatije.

"Premijer Erdogan je govorio o zajedničkoj sudbini svih balkanskih naroda. Sve balkanske zemlje trebalo bi da idu zajedno ka stabilnosti i miru", naveo je Davutoglu.

On je dodao da je u razgovoru sa ministrom Mrkićem takođe podržao dijalog Beograda i Prištine, prenosi turski dnevnik.

Nedavna izjava premijera Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Prizrenu da je „Turska Kosova, a Kosovo Turska" izazvala je oštre kritike i osude u Srbiji, a predsednik Tomislav Nikolić je 26. oktobra tražio izvinjenje i najavio da će se povući iz razgovora sa Turskom i BiH o stabilnosti Balkana, podseća Tanjug.
XS
SM
MD
LG