Dostupni linkovi

EPP: Zapadni Balkan ne sme da upadne u zamku ruskih lažnih vesti


Glasanje u Evropskom parlamentu, arhivska fotografija
Glasanje u Evropskom parlamentu, arhivska fotografija

Zapadni Balkan ne sme da upadne u rusku zamku dezinformacija, saopštila je uoči samita EU-Zapadni Balkan poslanička grupa Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu dodajući da taj "region ima bolju budućnost sa EU”.

Uoči današnjeg samita, portparol poslaničke grupe EPP za spoljne poslove Mihael Galer ukazao je da ne treba gubiti iz vida geopolitičke posledice pandemije COVID-19 i da "Evropljani moraju da ovu krizu pretvore u priliku i zajedno ublaže posledice pandemije", navodi se u saopštenju na sajtu EPP.

Galer je poručio da je vreme za jedinstvo.

"Početak formalnih pristupnih pregovora sa EU nije ništa drugo nego odbrana našeg načina života i uticaja u svetu. EU je pouzdan i transparentan partner", istakao je on.

Evropska unija planira da pomogne Zapadnom Balkanu sa 3,3 milijarde evra za borbu protiv korona virusa u regionu, podsetila je evropska poslanica iz redova EPP Kinga Gal.

"U ovim izazovnim vremenima, veoma je važno da stanemo uz čitav Zapadni Balkan. Sada je ključna solidarnost", navela je Gal i ocenila da najavljeni paket pomoći predstavlja "definitivno pozitivan razvoj”.

Kako se dodaje u saopštenju EPP, lideri EU će danas takođe potvrditi plan za početak pregovora o članstvu u EU.

"Veoma je važno ojačati perspektivu proširenja EU za ove zemlje. Odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom jeste korak u pravom smeru", istakla je Kinga Gal.

Uoči današnjeg samita EU-Zapadni Balkan, održan je i video konferencijski sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana iz redova EPP na kojem je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučića čija je SNS pridružena članica EPP.

Šta nova metodologija proširenja EU znači za Srbiju i Crnu Goru?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

XS
SM
MD
LG