Dostupni linkovi

Fejsbuk uklonio mrežu iz Rusije koja je objavljivala i na srpskom jeziku


Logo Fejsbuka
Logo Fejsbuka

Kompanija Fejsbuk (Facebook) saopštila je da je u aprilu uklonila mrežu naloga i stranica iz Rusije koji su, između ostalog, objavljivali i na srpskom jeziku, u sklopu svojih napora da zaustavi koordinirane kampanje koje nastoje da manipulišu javnom raspravom.

Kako se navodu u izveštaju Fejsbuka, objavljenom 5. maja, u aprilu je uklonjeno 46 stranica, 91 Facebook nalog, dve grupe i jedan Instagram nalog koji su činili mrežu iz Rusije.

"Ova mreža objavljivala je na ruskom, engleskom, nemačkom, španskom, francuskom, mađarskom, srpskom, gruzijskom, indonežanskom i Farsi jeziku, fokusirajući se na širok spektar regiona širom sveta. Naša istraga povezala je ovu aktivnost sa pojedincima u Rusiji, regionu Donbasa u Ukrajini i dve medijske organizacije na Krimu - 'NewsFront' i 'SouthFront'. Ovu mrežu smo pronašli kao deo naše interne istrage sumnjivog koordinisanog neovlašćenog ponašanja u regionu", navodi se u izveštaju Fajsbuka.

U njemu se dodaje da je tokom aprila uklonjeno osam mreža naloga, stranica i grupa.

"Dve od njih - iz Rusije i Irana - su se fokusirale na međunarodno tržište, a preostalih šest - u SAD, Gruziji, Mjanmaru i Mauritaniji - bile su usmerene na domaću publiku u svojim zemljama", naveo je Fejsbuk.

Sve mreže koje su uklonjene u aprilu, dodala je ta kompanija, su stvorene pre nego što je proglašena pandemija korona virusa.

"Međutim, videli smo kako ljudi koji stoje iza ovih kampanja oportunistički koriste postove koji se odnose na korona virus među mnogim drugim temama kako bi stvorili publiku i privukli ljude do svojih stranica ili sajtova van (Fejsbuk) platforme".

Ta kompanija je navela i da je informacije o svojim nalazima podelila sa organima za sprovođenje zakona, donosiocima politika i partnerima.

U prethodnom periodu je i kompanija Tviter (Twitter) saopštila da je uklonila mrežu naloga iz Srbije. Tviter je 3. aprila saopštio da je uklonio 8,558 naloga u Srbiji povezanih sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS).

Digitalni forenzički centar (DFC) sa sedištem u Podgorici saopštio je 13. aprila da je analiza pokazala da je u trideset hiljada tvitova u prethodnih mesec dana, koji su postavljeni sa srpskih naloga, ključne reči su bile Kina i Srbija.

XS
SM
MD
LG