Dostupni linkovi

Kako je stvaran omladinski paravojni kamp na Zlatiboru?


Deca u kampu na Zlatiboru

„Mi, udruženje i roditelji smo se složili da damo po četiri hiljade dinara za taj kamp, nikakvu finansijsku pomoć u novcu nismo dobili ni od koga, osim od opštine Čajetina koja je dala podršku u materijalno-tehničkim sredstvima i u hrani.“ Ovako finansijsku konstrukciju „Omladinsko-patriotskog kampa Zlatibor 2018 objašnjava organizator kampa i predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji Željko Vukelić nakon što je 17. avgusta 2018. odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije kamp zatvoren zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti.

U odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) opštine Čajetina, na čijoj teritoriji je bio organizovan kamp, stoji da je ta lokalna samouprava „opredelila prostor za realizaciju kampa i obezbedila hranu i vodu za sve učesnike".

"Pored pomenutog, uz podršku svojih javnih preduzeća obezbeđen je određeni građevinski materijal za postavljanje šatora gde se odvija ručak“, stoji u odgovoru RSE i precizira da je vrednost sredstava koje je obezbedila opština Čajetina je oko 400.000 dinara (oko 3.400 evra).

Moralnu podršku, prema Vukelićevim rečima, za organizaciju kampa Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije dobilo je od Ministarstva odbrane Srbije i Ambasade Ruske Federacije u Beogradu.

I dok u Ambasadi Ruske Federacije do objavljivanja teksta nisu odgovorili na pitanje RSE na koji način i da li su podržali ovaj kamp, Ministarstvo odbrane Srbije je negiralo podršku:

„Ministarstvo odbrane ni na koji način nije učestvovalo u organizaciji ’Omladinsko-patriotskog kampa Zlatibor 2018’, niti su pripadnici Ministarstva odbrane prisustvovali njegovom otvaranju“, stoji u odgovoru dostavljenom RSE.

Iza rampe zatvorenog paramilitarnog kampa na Zlatiboru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Međutim, u mejlu od 5. jula 2018. godine čiju je kopiju Vukelić ustupio RSE stoji da je Uprava za tradiciju, standard i veterane Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane Srbije „u načelu podržala realizaciju“ Omladinsko-patriotskog kampa Zlatibor 2018.

To praktično znači da je Ministarstvo odbrane Srbije bilo upoznato da je u planu održavanje spornog kampa i pre zvaničnog otvaranja 9. avgusta 2018.

Vukelić je u dopisu kojim se obratio Ministarstvu odbrane od 7. juna 2018. godine tražio materijalno-tehnička stredstva, između ostalog i uniforme M93, kakve je koristila Vojska nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Kakva je uloga Milana Stamatovića?

Planinu Zlatibor u opštini Čajetina, oko 200 kilometara jugozapadno od Beograda, kao moguću lokaciju za održavanje prvog vojno-patriotskog kampa za mlade u Srbiji, po uzoru na slične kampove koje u Rusiji organizuje organizacija E.N.O.T. Corp prvi je pomenuo upravo Vukelić u intervjuu koji je u martu 2018. dao za RSE.

Vukelić je tada pominjao i podršku predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića za odlazak dece iz Srbije u Rusiju:

„Trebalo bi najverovatnije da to bude na Zlatiboru zato što je gospodin Stamatović u toj prvoj turi kad smo išli u aprilu (2017. god., prim aut.) bio sponzor tog puta, u stvari autobusa, on je obezbedio prevoz tamo u Moskvi“, izjavio je tada Vukelić.

U kampovima u Garnizonu A u Moskovskoj regiji u Rusiji 2017. i 2018. godine koje je organizovao E.N.O.T. Corp učestvovalo je nekoliko desetina dece iz Srbije, čiji su roditelji članovi Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, o čemu je izveštavao RSE.

Deca Srbije u ruskim kampovima: Nož i kalašnjikov
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:14 0:00

Podrška iz Rusije

Podrška E.N.O.T. Corpa nije izostala ni ovog puta. Organizacija, koja slične kampove u Rusiji organizuje 11 godina, pružila je podršku organizaciji omladinskog vojno-patriotskog kampa na Zlatiboru po ruskom modelu.

U odgovoru dostavljenom RSE, Valerij Šambarov iz organizacije E.N.O.T. Corp i predsednik organizacionog odbora kampova u Rusiji navodi da ta organizacija nije pružila finansijsku podršku održavanju kampa na Zlatiboru.

„Regionalna javna organizacija E.N.O.T. nije pružala finansijsku podršku kampu ’Zlatibor’ u Srbiji. Mi, nažalost, nemamo tu mogućnost. Pružena je samo metodološka pomoć - poslali smo informacije u vezi sa vojnim sportskim kampovima za decu u Rusiji, šta je sve potrebno pripremiti i kako je najbolje organizovati rad kampa“, navodi Šambarov.

Osim u vidu smernica, podrška E.N.O.T. Corp-a na Zlatibor stigla je i u vidu dvojice instruktora, pripadnika te organizacije – Alekseja Čumakova i Jevgenija Kvasova. Na pitanje da li su instruktori E.N.O.T. Corp-a koji su držali obuku u kampu na Zlatiboru učestvovali u vojnim aktivnostima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih snaga, Šambarov odgovara:

„Nismo poslali u Srbiju instruktore koji su učestvovali u borbama na Donbasu“.

Za „vojne zasluge“ i „ličnu hrabrost“ koju su pokazali u Donbasu, boreći se na strani proruskih separatista u Ukrajini pripadnike E.N.O.T. Corp-a u maju 2015. godine odlikovao je lično Igor Girkin Strelkov, nekadašnji komandant proruskih snaga u Donjecku u Ukrajini, stoji na zvaničnom sajtu ove organizacije.

Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije osnovano je u oktobru 2010. godine, sa sedištem u Novom Sadu. Od svog osnivanja zaključno sa 2017. godinom dobijalo je sredstva na javnim konkursima za različite projekte iz oblasti socijalne zaštite koji se uglavnom tiču pružanja psiho-socijalne podrške veteranima, vojnim invalidima i članovima porodica palih boraca.

Sredstva na tim konkursima dobijali su od Pokrajinske Vlade Vojvodine i iz kase grada Novog Sada i Subotice u ukupnom iznosu od 3.996.000 dinara (što je oko 33.300 evra), stoji u dokumentima dostavljenim RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG