Dostupni linkovi

Ruski ultradesničari koji su pomogli kamp na Zlatiboru prestali sa radom


Tinejdžeri iz Srbije učestvuju u obuci vojno-patriotskog kampa u Rusiji, 2017. godine koji vodi ultranacionalistička organizacija E.N.O.T. Corp.
Tinejdžeri iz Srbije učestvuju u obuci vojno-patriotskog kampa u Rusiji, 2017. godine koji vodi ultranacionalistička organizacija E.N.O.T. Corp.

Ruska ultradesničarska organizacija E.N.O.T. Corp. koja je organizovala paravojne omladinsko-patriotske kampove u Rusiji, u kojima su u organizaciji Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije tokom 2017. učestvovala i deca iz Srbije, prestala je sa radom.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Valerij Šambarov, nekadašnji član ove organizacije i predsednik Organizacionog odbora međunarodnih omladinsko-patriotskih kampova koje je E.N.O.T. Corp u Rusiji organizovao proteklih jedanaest godina.

Šambarov nije želeo da navede razloge zbog čega je konkretno E.N.O.T. Corp. prestao sa radom. U odgovoru dostavljenom RSE Šambarov je naveo da je do toga došlo „iz nekoliko razloga“.

Tim povodom Radio Slobodna Evropa kontaktirala je Ministarstvo pravde Ruske Federacije, koje vodi registar organizacija, međutim do objavljivanja ove vesti, RSE odgovor nije dobio.

Ruska državna agencija TASS, međutim, 9. novembra 2018. pozivajući se na izvor u nadležnom državnom organu, objavila je vest da su službenici Ruske federalne službe bezbednosti (FSB) 7. novembra u gradu Rjazanju u Rusiji „priveli nekoliko članova privatne vojne kompanije E.N.O.T.“

Deca Srbije u ruskim kampovima: Nož i kalašnjikov
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:14 0:00

“Pripadnici FSB-a priveli su 7. novembra u Rjazanju nekoliko članova privatne vojne kompanije E.N.O.T. U hapšenju su učestvovali pripadnici specijalne jedinice SOBR”, pojasnio je sagovornik novinske agencije.

TASS navodi da su se policijski službenici zainteresovali za aktivnosti organizacije nakon što je ona počela da radi sa maloletnicima. „U posebnim kampovima, tinejdžeri su obučavani da pucaju i koriste eksploziv”, navodi TASS.

Članovi ultradesničarske organizacije E.N.O.T. terete se za izvršenje krivičnog dela iz čl. 282 Krivičnog zakonika Ruske Federacije koji se odnosi na „podsticanje mržnje ili neprijateljstva, kao i ponižavanje ljudskog dostojanstva“ i čl. 150 koji se odnosi na „uključivanje maloletnika u izvršenje krivičnog dela“.

TASS navodi da su članovi E.N.O.T. Corpa učestvovali u više vojnih operacija, i to u Donbasu (istočna Ukrajina, prim.aut.), Siriji i Nagorno-Karabahu (regija koja se nalazi između dve bivše sovjetske republike Jermenije i Azerbejdžana, prim. aut.).

Sadržaji koji su objavljeni na zvaničnom sajtu ove organizacije enotcorp.org nisu više dostupni, dok je sajt takođe prestao sa radom. Zvanični Jutjub kanal E.N.O.T. Corpa i dalje postoji, međutim sa njega su uklonjeni video materijali iz omladinsko-patriotskih kampova koje je E.N.O.T. Corp organizovao u Rusiji, kao i iz omladinsko-patriotskog kampa Zlatibor 2018, čije je održavanje u Srbiji E.N.O.T. Corp podržao.

Podsetimo, upravo po modelu patriotsko-omladinskih kampova u Rusiji, u organizaciji E.N.O.T. Corpa, u kojima su deca prolazila vojnu obuku uz korišćenje hladnog oružja i replika automatskog oružja i bombi, Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, koje je organizovalo odlazak dece iz Srbije 2017. godine u kampove u Rusiju, ustanovilo je u avgustu 2018. omladinsko-patriotski kamp Zlatibor 2018 na zapadu Srbije, u kome su deo vojne obuke polaznicima kampa, među kojima je bilo i maloletnih lica, držali su i članovi E.N.O.T. Corpa.

Reč je o dvojici instruktora, pripadnika te organizacije – Alekseju Čumakovu i Jevgeniju Kvasovu. U odgovoru na pitanje RSE od 22. avgusta 2018. da li su instruktori E.N.O.T. Corpa koji su držali obuku u kampu na Zlatiboru učestvovali u vojnim aktivnostima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih snaga, Šambarov je tada odgovorio:

„Nismo poslali u Srbiju instruktore koji su učestvovali u borbama na Donbasu“.

Iza rampe zatvorenog paramilitarnog kampa na Zlatiboru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Kamp na Zlatiboru je 17. avgusta 2018, sedam dana nakon zvaničnog otvaranja, zatvoren po nalogu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića „zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti“. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kamp na Zlatiboru nazvao je „paravojnim“.

Udruženje Uosyu najavljuje novi kamp na Zlatiboru 2019
Udruženje Uosyu najavljuje novi kamp na Zlatiboru 2019

U međuvremenu, Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije najavilo je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici održavanje Drugog omladinsko-patriotskog kampa u Srbiji pod nazivom Zlatibor 2019, uz podršku Opštine Čajetina i pozvalo na učešće „decu i mlade starosti od 14 do 24 godine“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG