Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić: Kamp na Zlatiboru bio paravojni


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je omladinski kamp na Zlatiboru zatvoren, jer nije osnovan u skladu sa zakonima Srbije i kao takav se može smatrati "paravojnim". On je novinarima na vojnom aerodromu „Batajnica“ gde je prisustvovao probnom letu MIG-ova, vojnih aviona dobijenih iz Rusije, rekao da ne spori dobru nameru, ni volju roditelja i dece, ali da takvu vrstu kampova po zakonu jedino može da osnuje država.

"Takvi kampovi mogu da postoje samo ako ih organizuje država, ne može da ih organizuje neka nevladina organizacija, ako to čini neka organizacija, onda je to paravojska", rekao je Vučić i naglasio da Srbija neće dozvoliti osnivanje takvih kampova.

Vučić: Omladinski kamp na Zlatiboru bio paravojni
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Sa druge strane, organizator „Omladinsko-patriotskog kampa Zlatibor 2018 i predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić na konferenciji za novinare održanoj danas u Novom Sadu, najavio je podnošenje krivičnih prijava protiv novinara i javnih ličnosti koji su širili lažne informacije o zlatoborskom kampu i izjavio da je to udruženje dobilo „deklarativnu podršku“ Ministarstva odbrane Srbije.

„Mi smo poslali jedan dopis Ministarstvu odbrane u kom smo detaljno obrazložili kako i na koji način smo zamislili da se taj kamp održi. U tom dopisu tražili smo materijalno-tehnička sredstva za kamp, od šatora, poljskih kreveta, ranaca, sve ono školsko da bi deca dobila kompletnu obuku“, naveo je Vukelić i pokazao dopis koji je, kako tvrdi, primio od Uprave za tradiciju, standard i veterane Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane.

Kako kaže, u dokumentu se navodi da je ova Uprava „u nečelu podržala realizaciju“ kampa iako nije u mogućnosti da podrži tu manifestaciju materijalno, jer to nije planirano godišnjim planom saradnje sa udruženjima.

Vukelić navodi da su u dopisu tražili i da pripadnici Vojske Srbije učestvuju u kampu.

Iz Ministarstva odbrane su u ranijem odgovoru Radiju Slobodna Evropa naveli da ni na koji način ova institucija nije učestvovala u organizaciji spornog kampa, kao i da njeni predstavnici nisu prisustvovali njegovom otvaranju.

Vukelić je na konferenciji takođe izjavio da je Policijska uprava opštine Čajetina, na čijoj teritoriji organizovan kamp, bila upoznata sa njegovim radom i da je tri puta dolazila u kontrolu, jednom i u noćnim časovima, te da nisu imali zamerki na rad kampa. Ipak, kamp je na kraju raspušten, a kako navodi Vukelić, obrazloženje načelnika policije bilo je „da su za to dobili nalog iz Beograda“.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su u odgovoru dostavljenom Radiju Slobodna Evropa (RSE) naveli da su organizatori kampa obavestili policijsku upravu da će organizovati javno okupljanje, ali da u dopisu nije navedeno „da će se sprovoditi vojno-taktička obuka, da će se koristiti replike oružja i da će učesnici kampa nositi uniforme“.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović koji je pružio podršku organizaciji ovog kampa naveo je na konferenciji za medije na kojoj je učestvovao sa Vukelićem, da se bez obzira na raspuštanje kampa od ove ideje neće odustati i da će sledeće godine biti i više dece na ovakvim kampovima zbog velikog interesovanja roditelja i dece.

"Omladinsko-patriotski kamp Zlatibor 2018", u okviru koga su deca i mladi, uzrasta između 14 i 23 godine podučavana, između ostalog, borilačkim i vojničkim veštinama, zatvoren je odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije 17. avgusta zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti.

XS
SM
MD
LG