Dostupni linkovi

Emir Ališić negirao krivicu za ratovanje u Siriji


Emir Ališić na sudu u BiH
Emir Ališić na sudu u BiH

Emir Ališić, optužen za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji, koje su djelovale u sastavu militantne organizacijel IDIL, negirao je krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz državnog suda.

U optužnici Tužilaštva BiH navodi se da je Ališić 13.12.2013. godine napustio područje Bosne i Hercegovine sa ciljem pridruživanja stranoj vojnoj ili paravojnoj formaciji koja djeluje van Bosne i Hercegovine, te je dolaskom u Siriju postao pripadnik više paravojnih formacija koje su bile pod okriljem IDIL-a, na području gradova Rakka i Haritan.

Prema Tužilaštvu BiH, Emir Ališić je bio pripadnik tih jedinica u periodu od decembra 2013. do početka 2019. godine, kada se predao kurdskim snagama koje su ga području Sirije zarobile, nakon čega je iz Sirije deportovan u Bosnu i Hercegovinu.

U Bosnu i Hercegovinu su na temelju INTERPOL-ove crvene potjernice 19. decembra 2019. godine iz Sirije, osim Emira Ališića, deportovani Milarem Berbić, Armen Dželko, Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi i Muhamed Dunić. Smatraju se posljednjim militantima IDIL-a, s obzirom na to da su u redovima ove organizacije ostali do samoga kraja.

Nakon ročišta održanog odmah po deportaciji, Sud Bosne i Hercegovine je na osnovu međunarodnih potjernica, za deportirane bh. državljane iz Sirije, odredio mjere pritvora.

Armen Dželko, Senad Kasupović i Jasmin Keserović, optuženi za ratovanje u Siriji, u aprilu ove godine pred Sudom BiH negirali su krivicu.

U BiH je 19. decembra 2019. godine vraćeno još šest žena i 12 djece, od čega jedno dijete bez roditelja.

Prema podacima do kojih je RSE došao, u Siriji je u kampovima ostalo 82 bh. državljana, od čega najveći broj djece.

XS
SM
MD
LG