Dostupni linkovi

EMA počela razmatranje kineske vakcine Sinovac


Zdravstveni radnik drži bočicu vakcine kineske kompanije
Zdravstveni radnik drži bočicu vakcine kineske kompanije

Evropska Agnecija za lekove (EMA) počela je proceduru razmatranja vakcine Vero Cell protiv COVID-19 čiji je proizvođač kineska kompanija
Sinovac, saopštili su iz ove institucije.

Navode da se odluka o početku analiziranja ove vakcine zasniva na preliminarnim rezultatima laboratorijskih studija (neklinički podaci) i
kliničkih studija.

“Ove studije sugerišu da vakcina pokreće proizvodnju antitela koja ciljaju SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19 i može pomoći u zaštiti od bolesti”, piše u saopštenju EMA.

Pojašnjavaju da će se podaci proceniti čim postanu dostupni kada će EMA proceniti da li su koristi veće od rizika. Tekući pregled, prema saopštenju, “će se nastaviti dok ne bude dostupno dovoljno dokaza za formalnu prijavu za odobrenje za stavljanje u promet”.

Ovo je druga vakcina koja je u fazi procene od strane Evropske agnecije za lekove. Pored Sinovaca razmatraju i rusku vakcinu Sputnik V ali EMA i dalje nije izašla sa formalnom odlukom da li da oodbri korišćenje ove vakcine u zemljama Evropske unije (EU).

EMA je do sada odobrila četiri vakcine za distribuciju unutar EU:
Pfizer/BionTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson&Johnson.

Evropska komisija je u ponedeljak predložila zemljama članicama Evropske unije da ublaže restrikcije za neesencijalna putovanja građana iz takozvanih trećih zemalja, a koji su vakcinisani vakcinama koje je odobrila EMA. Restrikcije za ova putovanja su na snazi od marta 2020. godine kada je izbila pandemija COVID-19.

Što se tiče ostalih vakcina, dok se ne odobri njihovo eventualno korišćenje, osobe vakcinisane ruskim ili kineskim vakcinama ne spadaju u grupu građana koji bi mogli slobodno putovati u države EU.

Pored saopštenja EMA-e, danas su se oglasili i iz Svjetske zdravsvene organizacije poručivši da bi ove sedmice trebali odlučiti hoće li odobriti dvije kineske vakcine protiv COVID-19 za hitnu upotrebu - Sinofarm i Sinovac.

XS
SM
MD
LG