Dostupni linkovi

SZO ove sedmice odlučuje o odobravanju kineskih vakcina


Bočica kineske Sinopharm vakcine

Svjetska zdravstvena organizacija trebala bi ove sedmice odlučiti hoće li odobriti dvije kineske vakcine protiv COVID-19 za hitnu upotrebu, izjavila je Mariangela Simao, pomoćnica generalnog direktora za pristup lijekovima vakcinama i farmaceutskim proizvodima u ovoj instituciji.

Radi se o vakcinama Sinopharm i Sinovac.

Takvo odobrenje značilo bi da je kineska vakcina prvi put uvrštena na popis za hitnu upotrebu od strane zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija, navodi AP.

Simao kaže da je potrebno donijeti još neke "konačne aranžmane" prije nego što bude donesena presudna riječ tehničke savjetodavne grupe SZO o vakcinama Sinopharm i Sinovac.

"Očekujemo da ćemo donijeti obje odluke do kraja ove sedmice", rekla je dodavši da finaliziraju procjenu Sinopharm vakcine, ali da još fali neka dokumentacija.

SZO navodi da će prvo odlučiti o vakcini Sinopharm, a nakon toga o Sinovacu.

"Znamo da odluka nekih zemalja da nastave vakcinaciju ovisi o ovome (odobrenju)", rekla je Simao na konferenciji za medije.

Inače, prije nekoliko dana je SZO odobrila za hitnu upotrebu vakcinu kompanije Moderna za starije od 18 godina. Do sada su odobrene još vakcine AstraZeneca, Pfizer-BioNtech i Johnson & Johnson.

XS
SM
MD
LG