Dostupni linkovi

Evropska komisija predlaže blaže restrikcije za putovanja za vakcinisane


Evropska komisija (EK) predlaže državma članicama Evropske unije (EU) da ublaže trenutna ograničenja za neesencijalna putovanja za građane takozvanih trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama odobrenim od strane Evropska agencija za lekove (EMA).

Takođe se pozivaju zemlje članice EU da prilikom ublažavanja mera uzmu u obzir kampanju vakcinacije i razvoj epidemiološke situacije širom sveta.

EMA je do sada odobrila vakcine kopanija Pfizer, Moderna, Johnosn i Johnskon i AstraZeneca.

Prema predlogu EK, sve osobe koje dolaze iz takozvanih trećih zemlja, a koje su vakcinisane jednom od ovih vakcina, mogu putovati u EU.

Što se tiče vakcine Sputnik V, i dalje je u procesu analiziranja od ovog evropskog tela, i kako je rečeno u sedištu EK, dok se zvanično ne odobri korišćenje ove vakcine, osobe vakcinisane Sputnikom ne spadaju u grupu građana koji bi mogli slobodno putovati u evropskim zemljama.

“Evropska komisija predlaže da se dozvoli ulazak u EU za neesencijalna putovanja ne samo svim osobama koje dolaze iz zemalja sa dobrom epidemiološkom situacijom, već i svim osobama koji su primili poslednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila EU”, stoji u saopštenju EK.

Pored toga, u saopštenju se dodaje da se predlaže da se, u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u EU, podigne prag koji se odnosi na broj novih slučajeva COVID-19 koji se koriste za određivanje liste zemalja iz kojih bi trebalo da budu dozvoljena sva putovanja. “Ovo bi trebalo da omogući Savetu da proširi ovu listu”, naglašava se u izdatom saopštenju.

U tom smislu, države članice trebale bi da dozvole putovanje u EU onima koji su primili, najmanje 14 dana pre dolaska, poslednju preporučenu dozu vakcine koja je dobila odobrenje za stavljanje u promet u EU.

“Kampanja vakcinacije se uveliko organizuje u svim zemljama i to bitno menja situaciju i dozvoljava nam da ublažimo restrikcije”, rekao je novinarima jedna od eksperata EK.

Inače, EU je u martu prošle godine, prilikom suzbijanja pandemije COVID-19 uvela restrikciju za sva neesencijalna putovanja u evropskim zemljama.

Istvremeno se predlaže se i takozvana “hitna kočnica” za slučajeve ako se u nekoj zemlji pogorša epidemiološka situacija.

“Kada se epidemiološka situacija u državi koja nije članica EU brzo pogorša, a posebno ako se otkrije neka zabrinjavajuća varijanta ili država, država članica može hitno i privremeno obustaviti sva dolazna putovanja državljana izvan EU koji imaju prebivalište u takvoj zemlji”, stoji u predlogu EK.

Ovaj predlog Evropske komisije bi trebale da usvoje države članice EU koje će već ove nedelje početi sa raspravom. Eksperti EK očekuju odluku Saveta do kraja maja kako bi putovanje vakcinisanih građana moglo da se realizuje već u junu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG