Dostupni linkovi

Ruskinja Elena Koposova ne mora da napusti Srbiju, odlučio MUP


Detalj sa antiratnog protesta 21. januara 2024. u Beogradu
Detalj sa antiratnog protesta 21. januara 2024. u Beogradu

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije usvojilo je žalbu Ruskinje Elene Koposove i ona ne mora da napusti Srbiju.

Koposova je za RSE rekla da je ukinuto prvobitno rešenje po kome je morala da napusti Srbiju jer predstavlja "neprihvatljiv bezbednosni rizik" .

Ona je 2. februara dobila rešenje policije kojim se odbija njen zahtev za stalno nastanjenje i nalaže da u roku od 30 dana napusti Srbiju, pod obrazloženjem da predstavlja "neprihvatljiv bezbednosni rizik".

Kaže da je sada utvrđeno da ta procena ne stoji jer nisu bili uključeni detalji njenog profesionalnog i porodičnog života u Srbiji.

"Mogu ponovo da dišem i živim. Mi ovog meseca nismo znali šta će biti sledećeg dana i da li imamo dom i pravo da negde živimo uvek", navela je za RSE.

Podnela je zahtev za novi privremeni boravak, za koji joj je, kako je navela, rečeno da će biti dodeljen po hitnom postupku. Takođe kaže da joj je rečeno da će u kratkom roku biti doneto rešenje i za njenog supruga i decu po zahtevu za stalno nastanjenje.

Elena Kopsova je književna prevoditeljka iz Sankt Peterburga. Sa suprugom i dvoje dece nastanila se u Sopotu, beogradskoj opštini, od 2019. godine i imali su dozvolu za privremeni boravak.

Nakon četvorogodišnjeg boravka u Srbiji, u septembru 2023. podnela je zahtev za stalno nastanjenje. Do tada je sa suprugom i dvoje maloletne dece imala dozvolu za privremeni boravak.

Kako je ranije ispričala za RSE, posle četiri meseca čekanja, obaveštena je da joj je zahtev odbijen, dozvola za boravak poništena i da mora da napusti zemlju.

Koposva je podnela dve žalbe, jednu protiv rešenja o povlačenju privremenog boravka sa nalogom da napusti zemlju u roku od 30 dana, i drugu protiv rešenja o odbijanju zahteva za stalno nastanjenje.

Još uvek čeka odluku MUP-a na žalbu protiv rešenja o odbijanju zahteva za stalno nastanjenje.

Rusko demokratsko društvo, koje okuplja ruske antiratne aktiviste, saopštilo je da je ukidanje rešenja o proterivanju Koposove velika pobeda za sve koji su je podržavali.

Ova organizacija je navela da još nema rešenja po zahtevima Eleninog muža Jevgenija Muškina i dece Đorđa i Mihaila koji su podneti u avgustu 2023.

U saopštenju Ruskog demokratskog društva se dodaje i da je onlajn peticiju "Ne proterivanju Elene Koposove" potpisalo preko 3000 građana Srbije.

Srpski PEN centar pozvao je 21. februara Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije da preispita i poništi svoju odluku kojom je Eleni Koposovoj uskraćen dalji boravak u Srbiji u kojoj već pet godina živi sa porodicom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nisu ranije odgovorili na pitanja RSE o konkretnim razlozima odbijanja Koposove.

Prema Zakonu o strancima "neprihvatljiv bezbednosni rizik postoji ukoliko stranac zagovara, podstiče, pomaže, priprema ili preduzima aktivnosti kojima ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Republike Srbije, regionalnu i globalnu bezbednost od značaja za Republiku Srbiju i pravni poredak".

Koposova je ranije za RSE navela da ne zna šta je razlog takve odluke, ali da pretpostavlja da je dovode u vezu sa aktivistom i jednim od osnivača Ruskog demokratskog društva Peterom Nikitinom, koji je bio inicijator javnog antiratnog pisma.

Ona je, zajedno sa 25 državljana Rusije koji žive u Srbiji, marta 2022. potpisala otvoreno pismo kojim se pozivalo na protest protiv rata u Ukrajini.

Kako je ranije rekla, nije politički aktivna, ali "nije mogla, a da ne stavi" svoj potpis na tekst kojim se poziva na prekid ruske agresije.

Policija i Bezbednosno-informativna agencija (BIA) nisu odgovorili ni na jedan od upita RSE od kada je tokom leta 2023. počelo izricanje zabrana ruskim državljanima koji se protive ratu.

XS
SM
MD
LG