Dostupni linkovi

Pokrenuta peticija da se Ruskinja Elena Koposova ne protera iz Srbije


Poster sa portretom ruskog predsednika Vladimira Putina na ulici tokom protesta ispred ruske ambasade u Beogradu, Srbija, petak, 16. februar 2024.
Poster sa portretom ruskog predsednika Vladimira Putina na ulici tokom protesta ispred ruske ambasade u Beogradu, Srbija, petak, 16. februar 2024.

Onlajn peticija "Ne proterivanju Elene Koposove" pokrenuta je kao podrška Ruskinji kojoj je policija naložila da napusti Srbiju.

Organizacija "Rusko demokratsko društvo" je saopštila da je za prva 24 sata prikupljeno preko 300 potpisa.

Koposova je 2. februara dobila rešenje policije kojim se odbija njen zahtev za stalno nastanjenje i nalaže da u roku od 30 dana napusti Srbiju, pod obrazloženjem da predstavlja "neprihvatljiv bezbednosni rizik".

Ona je na to uputila žalbe Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Policijskoj upravi za grad Beograd.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nisu odgovorili na pitanja RSE o konkretnim razlozima odbijanja Koposove.

U onlajn peticiji se navodi da u rešenjima nije objašnjena priroda navodnog "neprihvatljivog rizika" i da je jedino objašnjenje da se taj "rizik" sastoji u tome da je u martu 2022. godine potpisala javno obraćanje članova ruske dijaspore.

Koposova je, zajedno sa 25 državljana Rusije koji žive u Srbiji, marta 2022. potpisala otvoreno pismo kojim se osuđuje rat u Ukrajini.

Srpski PEN centar pozvao nadležne da ponište odluku

Srpski PEN centar pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije da preispita i poništi svoju odluku kojom je Eleni Koposovoj uskraćen dalji boravak u Srbiji u kojoj već pet godina živi sa porodicom.

Srpski PEN centar je naveo u saopštenju da obrazloženje nadležnih da je Koposova "neprihvatljiv bezbednosni rizik" za Srbiju nije utemeljeno u činjenicama njene biografije, ni u njenom životu i radu u Srbiji.

Dodaje se da bi se insistiranjem na toj odluci nanela teška nepravda prevoditeljki koja je u svom profesionalnom uredničkom i izdavačkom radu "ostvarila značajne kontakte sa srpskom kulturom i književnošću".

"Posebno ističemo humanitarne posledice postojeće odluke MUP-a. Tom odlukom Elena Koposova bila bi odvojena od svoje porodice koja živi u Srbiji", navedeno je.

Koposova je književna prevoditeljka iz Sankt Peterburga. Ona se sa suprugom i dvoje dece nastanila u Sopotu, beogradskoj opštini, od 2019. godine i imali su dozvolu za privremeni boravak.

Nakon četvorogodišnjeg boravka u Srbiji, u septembru 2023. podnela je zahtev za stalno nastanjenje.

Policija i Bezbednosno-informativna agencija (BIA) nisu odgovorili ni na jedan od upita RSE od kada je tokom leta 2023. počelo otkazivanje gostoprimstva ruskim državljanima koji se protive ratu.

Kritičari Putina pod lupom bezbednosnih službi Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Zvanični Beograd nije prekinuo veze sa Kremljom i do danas se, uprkos pozivima Brisela, nije pridružio sankcijama Rusiji.

Od početka invazije na Ukrajinu, stotine hiljada Rusa prošlo je kroz Srbiju jer im nije potrebna viza.

Prema podacima od maja 2023, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo RSE, u Srbiji boravi skoro 30.000 državljana Rusije na osnovu odobrenog privremenog boravka.

XS
SM
MD
LG