Dostupni linkovi

Ruska državljanka kojoj je naloženo da napusti Srbiju uložila žalbe


Ruskoj državljanki Eleni Koposovoj naloženo je 2. februara da u roku od 30 dana napusti Srbiju.
Ruskoj državljanki Eleni Koposovoj naloženo je 2. februara da u roku od 30 dana napusti Srbiju.

Ruska državljanka Elena Koposova, kojoj su nadležni u Srbiji otkazali gostoprimstvo početkom februara, podnela je žalbe na takvu odluku, potvrdila je ona 19. februara za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Koposova je 2. februara dobila rešenje policije kojim se odbija njen zahtev za stalno nastanjenje i nalaže da u roku od 30 dana napusti Srbiju, pod obrazloženjem da predstavlja "neprihvatljiv bezbednosni rizik".

Žalbe je uputila Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Policijskoj upravi za grad Beograd.

Koposova, koja je inače književna prevoditeljka iz Sankt Peterburga, za RSE kaže da strahuje da ta žalba neće promeniti odluku nadležnih.

"Mislim da je jedina šansa pritisak javnosti koji možda može da utiče na to", kazala je ona.

Kako je kazala, u saradnji sa nevladinim Ruskim demokratskim društvom, priprema se peticija kojom će se nadležni u Srbiji pozvati da ukuinu odluku kojom se Koposova proteruje iz Srbije.

Zašto Koposova mora da napusti Srbiju?

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nisu odgovorili na pitanja RSE o konkretnim razlozima odbijanja Koposove.

Prema Zakonu o strancima "neprihvatljiv bezbednosni rizik postoji ukoliko stranac zagovara, podstiče, pomaže, priprema ili preduzima aktivnosti kojima ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Republike Srbije, regionalnu i globalnu bezbednost od značaja za Republiku Srbiju i pravni poredak".

Elena Koposova je nakon četvorogodišnjeg boravka u Srbiji, u septembru 2023. podnela zahtev za stalno nastanjenje.

Do tada je sa suprugom i dvoje maloletne dece imala dozvolu za privremeni boravak.

Kako je ranije ispričala za RSE, posle četiri meseca čekanja, obaveštena je da joj je zahtev odbijen, dozvola za boravak poništena i da mora da napusti zemlju.

Navela je da ne zna šta je razlog takve odluke, ali da pretpostavlja da je dovode u vezu sa aktivistom i jednim od osnivača Ruskog demokratskog društva Peterom Nikitinom, koji je bio inicijator javnog antiratnog pisma.

Koposova je, zajedno sa 25 državljana Rusije koji žive u Srbiji, marta 2022. potpisala otvoreno pismo kojim se pozivalo na protest protiv rata u Ukrajini.

Ističe da nije politički aktivna, ali da "nije mogla, a da ne stavi" svoj potpis na tekst kojim se poziva na prekid ruske agresije.

Kako je rekla za RSE 19. februara, i dalje ne zna šta je odlučeno kada je reč o boravku za decu i supruga. Rusiju su napustili pre 15 godina.

Otkazivanje gostoprimstva protivnicima invazije

Policija i Bezbednosno-informativna agencija (BIA) nisu odgovorili ni na jedan od upita RSE od kada je tokom leta 2023. počelo izricanje zabrana ruskim državljanima koji se protive ratu.

Mere su krenule nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije tadašnjem direktoru BIA Aleksandru Vulinu zbog, pored ostalog, njegovih veza sa Rusijom.

Kritičari Putina pod lupom bezbednosnih službi Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Među poslednjima je Srbiju napustio antiratni aktivista Ilja Zernov nakon što mu je granična policija na beogradskom aerodromu u novembru 2023. zabranila ulazak u zemlju.

Pre njega su u septembru iz Beograda trajno otišli Vladimir Volohonski i Jevgenij Iržanski sa suprugom Elizabet. Njima su vlasti u Beogradu odbile, odnosno ukinule pravo na privremeni boravak.

Obrazloženje navedeno u odlukama koje im je uručila policija bilo je isto kao u poslednjem slučaju Elene Koposove – "postojanje bezbednosne smetnje" za njihov boravak u Srbiji.

Zvanični Beograd nije prekinuo veze sa Kremljom i do danas se, uprkos pozivima Brisela, nije pridružio sankcijama Rusiji.

Od početka invazije na Ukrajinu, stotine hiljada Rusa prošlo je kroz Srbiju jer im za tu zemlju nije potrebna viza.

Prema podacima od maja 2023, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo RSE, u Srbiji boravi skoro 30.000 državljana Rusije na osnovu odobrenog privremenog boravka.

XS
SM
MD
LG