Dostupni linkovi

Ekshumirana žrtva proteklog rata u BiH


Forenzičari u potrazi za posmrtnim ostacima, BiH (septembar 2017.)
Forenzičari u potrazi za posmrtnim ostacima, BiH (septembar 2017.)

Na nepristupačnom terenu na lokalitetu Popovo Osoje, u blizini Vozuće i Zavidovića, u središnjoj Bosni i Hercegovini (BiH), pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, saopšteno je iz Tužilaštva BiH 12. maja.

Procesom ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima osoba nestalih u proteklom ratu, koordinirao je Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

"Na mjestu ekshumacije, pronađeni su fragmenti posmrtnih ostataka jedne osobe, koji su izuzeti i bit će proslijeđeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta osobe putem DNK analize", saopštilo je Tužilaštvo.

Istražioci i osoblje Tužilaštva BiH učestvuju u procesima ekshumacija i potragama za posmrtnim ostacima nestalih osoba, koje se realizuju širom BiH, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH još uvijek se traga za 7.547 nestalih osoba.

Evropska unija obezbijedila je u novembru 2020. godine tri miliona eura za nastavak rada u naredne tri godine Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), koja pomaže u pronalaženju i identifikovanju osoba koje se još vode kao nestale u ratu u BiH devedesetih godina prošlog vijeka, saopšteno je iz ICMP-a.

Sredstva su, kako se navodi, obezbijeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć, a cilj je da se omogući Komisiji da vodi politički dijalog sa vlastima u BiH i porodicama nestalih radi izgradnje kapaciteta BiH u testiranju DNK.

XS
SM
MD
LG