Dostupni linkovi

Još uvijek se traga za 7.547 nestalih osoba u BiH


Ilustrativna fotografija

Povodom predstojećeg Međunarodnog dana nestalih osoba koji se obilježava 30. augusta, Institut za nestale osobe BiH objavio je u petak da se još uvijek traga za 7.547 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini (BiH).

Kako je na pres konferenciji u Sarajevu precizirao predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović u centralnoj evidenciji nestalih BiH u času kada je ona objavljena imalo je 34.965 prijavljenih nestalih osoba, te da je komisija za verifikaciju dosad obradila 30.624 prijave, a u obradi je još 4.341.

“Od obrađenih je 28.320 verificirano i nesporno se radi o nestalim osobama u periodu od 30. aprila 1991. do 14. februara 1996. godine, a u procesu verifikacije su još 1.543 prijave”, rekao je novinarima Mašović.

Dodao je da je 761 osoba brisana iz evidencije, jer joj ne pripada taj status prema definiciji iz Zakona o nestalim osobama.

Šef programa Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) za zapadni Balkan Matthew Holliday zamolio je porodice nestalih koje još nisu dale uzorke krvi za DNK analizu da se obrate ICMP-u i daju uzorke za identifikaciju.

Još jednom je upućen apel svima koji imaju bilo kakve informacije o masovnim ili pojedinačnim grobnicama da ih prijave nadležnim lično ili anonimno.

XS
SM
MD
LG