Dostupni linkovi

EU obezbijedila tri miliona evra za rad Međunarodne komisije za nestale u BiH


Izložba u organizaciji ICMP iz 2018.
Izložba u organizaciji ICMP iz 2018.

Evropska unija (EU) obezbijedila je tri miliona evra za nastavak rada u naredne tri godine Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), koja pomaže u pronalaženju i identifikovanju osoba koje se još vode kao nestale u ratu u Bosni i Hercegovini (BiH) devedesetih godina prošlog vijeka, saopšteno je iz ICMP-a.

Sredstva su, kako se navodi, obezbijeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć i da će omogućiti Komisiji da vodi politički dijalog sa vlastima u BiH i porodicama nestalih radi izgradnje kapaciteta BiH u testiranju DNK.

U saopštenju se dodaje da će EU i ICMP nastaviti da pomažu Institutu za nestala lica BiH i Tužilaštvu u rješavanju NN slučajeva i mogućih pogrešnih identifikacija putem dodatnog prikupljanja referentnih uzoraka i tehničke forenzičke antropološke pomoći u mrtvačnicama, u saradnji sa regionalnim vladama.

"Sredstva EU omogućiće ICMP-u nastavak pružanja pomoći vlastima BiH da ispune svoju zakonsku obavezu provođenja istrage o slučajevima nestalih osoba, što je do sada rezultiralo pronalaženjem najvećeg broja osoba u postkonfliktnim područjima. Hiljade ljudi i dalje se vode kao nestali i napori da se oni pronađu moraju biti nastavljeni", navodi se u saopštenju da je izjavio šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan Matthew Holliday.

Osim toga, napomenuo je on, BiH je domaćim i međunarodnim zakonima obavezana da osigura prava porodica nestalih, uključujući punu primjenu Zakona o nestalim licima u BiH

ICMP će, kako se navodi, nastaviti da podržava BiH i svojom forenzičkom ekspertizom, uključujući pomoć pri ekshumacijama masovnih i pojedinačnih grobnica kao i podršku u provođenju identifikacija zasnovanih na analizi DNK.

"Stalna podrška Evropske Unije ICMP-u ima za cilj da podrži njihove napore u rješavanju nepoznatih sudbina nestalih, kao i pomoći vlastima da ispune svoje obaveze prema porodicama nestalih. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih nestalih srodnika. To nije samo naša zajednička moralna dužnost, već doprinosi i jačanju vladavine zakona, mira i stabilnosti u zemlji", rekao je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

U saopštenju se ističe da su napori koje je predvodio ICMP omogućili pronalaženje i identifikovanje više od 70 odsto od oko 40.000 osoba čije je nestanak prijavljen po okončanju sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog vijeka.

Na Međunarodni nestalih osoba, koji je obilježen u avgustu, Institut za nestale osobe BiH objavio je da se još uvijek traga za 7.547 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG