Dostupni linkovi

Ekshumacija žrtve iz proteklog rata u Šamcu, na sjeveru BiH


Ekshumacija u Šamcu, na sjeveru Bosne i Hercegovine
Ekshumacija u Šamcu, na sjeveru Bosne i Hercegovine

Na lokalitetu Kruškovo Polje, opšina Šamac, na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH), počeo je proces ekshumacije, na osnovu informacije da bi se na navedenom lokalitetu mogli nalaziti posmrtni ostaci jedne osobe, žrtve iz proteklog rata, saopšteno je u srijedu 21. aprila, iz Tužilaštva BiH.

Pored istražioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, na lokaciji se nalaze i ljekar patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, predstavnici Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i policija Šamca koja osigurava lokaciju.

Istražioci i osoblje Tužilaštva BiH učestvuju u procesima ekshumacija i potragama za posmrtnim ostacima nestalih osoba, koje se realizuju širom BiH, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za 7.547 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini (BiH).

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, 30.augusta 2020.godine, šef programa Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) za Zapadni Balkan, Matthew Holliday, zamolio je porodice nestalih koje još nisu dale uzorke krvi za DNK analizu da se obrate ICMP-u i daju uzorke za identifikaciju.

Još jednom je upućen apel svima koji imaju bilo kakve informacije o masovnim ili pojedinačnim grobnicama da ih prijave nadležnim lično ili anonimno.

Evropska unija (EU) obezbijedila je u novembru 2020.godine tri miliona eura za nastavak rada u naredne tri godine Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), koja pomaže u pronalaženju i identifikovanju osoba koje se još vode kao nestale u ratu u Bosni i Hercegovini (BiH) devedesetih godina prošlog vijeka, saopšteno je iz ICMP-a.

Sredstva su, kako se navodi, obezbijeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć, a cilj je da se omogući Komisiji da vodi politički dijalog sa vlastima u BiH i porodicama nestalih radi izgradnje kapaciteta BiH u testiranju DNK.

EU i ICMP, kako je tada rečeno, će nastaviti da pomažu Institutu za nestala lica BiH i Tužilaštvu u rješavanju NN slučajeva i mogućih pogrešnih identifikacija putem dodatnog prikupljanja referentnih uzoraka i tehničke forenzičke antropološke pomoći u mrtvačnicama, u saradnji sa regionalnim vladama.

XS
SM
MD
LG