Dostupni linkovi

EK dala preporuku Srbiji za datum


Ilustracija
Ilustracija
Srbija će, kako stvari stoje, nakon perioda neizvesnosti uspeti da napravi još jedan korak na svom evropskom putu. Evropska komisija je u izveštaju o napretku Srbije predstavljenom na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu, preporučila da se sa njom otvore pristupni pregovori o članstvu u EU. Iako je posle dugo vremena stigla ovako optimistična vest, ništa međutim nije zagarantovano do 28. juna, kada će evropski zvaničnici doneti konačnu odluku o tome da li će se sa Srbijom otpočeti pregovori.

Sada se, pre svega, očekuje da sporazum o normalizaciji odnosa koji je sklopljen između Beograda i Prištine, bude i primenjen. Na to je, kao najvažnije, ukazao nemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele.

Želimo da ono što je dogovoreno između Srbije i Kosova, sada bude i primenjeno, da zaista bude sprovedeno u praksi. Iz našeg ugla, to je veoma važno. Ako u ovom regionu Evrope ostvarimo veću stabilnost time što će doći do popuštanja u susedskim odnosima Srbija i Kosova, to onda nije samo dobra vest za ove dve zemlje i ljude koji tamo žive, već i za čitavu Evropu i sve Evropljane, rekao je Vestervele.

Švedski šef diplomatije Karl Bilt, svestan je da sprovođenje sporazuma neće biti lako, ali ipak gaji optimizam koji je opisao slikovito. “Mislim da je rubikon pređen. Nema povratka unazad”, rekao je Bilt.

Evropska komisija je zaključila da se Srbija tokom dijaloga angažovala "aktivno i konstruktivno" i da je to obuhvatilo ceo spektar tema za postizanje održivog poboljšanja odnosa. Kroz 13 stranica dug tekst, uglavnom provejavaju pozitivni tonovi, ali se i skreće pažnja na pojedine probleme kojima će Srbija morati ozbiljnije da se pozabavi nakon što otpočne pregovore o pridruživanju, a što se očekuje već tokom ove godine.

Fokus na reforme

Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade za evropske integracije, uz ocenu da preporuka predstavlja “početаk nepovrаtnog procesа koji će Srbiju uvesti u veliku evropsku porodicu”, navodi i da je Srbijа u potpunosti instiutucionаlno spremnа dа počne proces pregovorа.

Predsednica skupštinskog odbora za evropske integracije Milica Delević, u razgovoru za RSE upozorava ipak da će dalji put ka Evropi, zavisiti upravo od toga koliko će Srbija biti spremna da sprovede preporuke Evropske komisije.
Milica Delević, foto: Vesna Anđić
Milica Delević, foto: Vesna Anđić

“Pregovori, za koje je mislim najbolje pripremati se uvažavanjem preporuka koje izveštaj EK donosi, a među kojima ima i onih koje se odnose na veći prostor za institucije, manje hitne procedure u Skupštini, pitanja važna za primenu prelaznog trgovinskog sporazuma…”, kaže Delević.

Da normalizacija odnosa sa Kosovom nije i jedino što je potrebno uraditi na putu Srbije ka Evropi, ukazuje i Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, dodavši da su mnoge neophodne reforme u poslednje vreme “bile u senci” i da je sada vreme da se njima posveti pažnja.

“To je izuzetno značajno jer je Srbija, odnosno njen proces evropskih integracija, bio zapravo prilično fokusiran na pitanje normalizacije odnosa sa Kosovom i to je u velikoj meri usporilo sve druge reforme koje su suštinski važne i koje su u krajnjoj liniji, karakteristične za proces pristupanja EU. Ja se nadam da će ovo biti prilika upravo da se malo više pažnje posveti svim onim temama koje su bile u senci pregovora između Beograda i Prištine, a to je i reforma pravosuđa i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, uspotavljanje jedne efikasne i efektne državne admisnistracije i uprave i sve one reforme koje su zapravo suštinski važne za sve građane Srbije”
, rekla je Maja Bobić.

Početak pregovora, odnosno sprovođenje neophodnih reformi, ukazuje Milica Delević, zapravo će značiti bavljenje temama koje utiču na kvalitet života građana.

“Pregovori znače priliku da se okrenemo političkim i ekonomskim reformama, a to su teme koje znače, najkonkretnije, promenu društva i promovišu određenu političku normalnost i bolju svakodnevicu, a čini mi se da je skandiranje maratonu u nedelju, pokazalo da je to upravo ono što građani najviše i žele”, kaže Delević.
XS
SM
MD
LG