Dostupni linkovi

Evropski revizori: Mali uticaj EU pomoći na reforme na Zapadnom Balkanu


Zastave članica Evropske unije (ilustrativna fotografija)
Zastave članica Evropske unije (ilustrativna fotografija)

Pomoć Evropske unije (EU) zemljama Zapadnog Balkana na polju vladavine prava je imala mali uticaj na unapređenje fundamentalnih reformi u regionu, navodi se u specijalnom izveštaju koji je objavio Evropski revizorski sud (ECA).

„U kontekstu nedovoljne političke volje i nedostatka angažovanja, podrška EU je uglavnom bila nedovoljna da se uhvati u koštac sa upornim problemima u oblastima kao što su nezavisnost pravosuđa, koncentracija moći, političko mešanje i korupcija“, navodi se u izveštaju evropskih revizora.

Dodaje se pritom da je došlo do „određenih tehničkih i operativnih reformi“.

Juhan Parts, član evropskog revizorskog suda nadležan za objavljeni izveštaj je izjavio da podrška EU vladavini prava na Zapadnom Balkanu „očigledno nije bila uspešna u donošenju velikih promena“.

„Skroman napredak postignut u poslednjih 20 godina ugrožava ukupnu održivost podrške EU koja se pruža u okviru procesa pridruživanja. Stalne reforme gube kredibilitet ako ne daju opipljive rezultate“, naveo je Parts.

EU je u periodu 2014-2020 za vladavinu prava na Zapadnom Balkanu dala oko 700 miliona eura.

U poslednjih 20 godina, pomoć EU u sprovođenju reformske agende se zasniva na finansijski aspekat i politički dijalog. Izveštaj evropskih revizora nastoji da utvrdi da li je ova pomoć bila adekvatna.

U objavljenom izveštaju se naglašava da prioriteti EU za vladavinu prava na Zapadnom Balkanu su jasni i generalno pretočeni u konkretne akcije u okviru predpristupnih instrumenta.

Ipak, zaključuje se u dokumentu da ključni rizici za održivi uticaj delovanja ovih instrumenata ostaju nedovoljno ublaženi.

Evropski revizori takođe ukazuju na nedoslednu primenu preduslova za finansiranje i implementaciju projekata.

„EU je suviše retko koristila mogućnost obustavljanja pomoći ukoliko korisnik ne poštuje osnovne principe demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava“, stoji u izveštaju.

Takođe se kritikuje EU zbog nedovoljne podrške civilnom društvu koja se, kako stoji, uglavnom zasniva na kratkoročnim projektima.

Iz kabineta evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyia – adrese odakle se dodeljuje finansijska pomoć zemljama regiona, pozdravljaju nalaze izveštaja evropskog revizora.

U pisanoj izjavi koju je portparolka Ana Pisonero dostavila medijima se navodi da je izveštaj prepoznao da je podrška EU „doprinela reformama koje su dovele do nekih pozitivnih pomaka u vladavini prava“, poput poboljšane efikasnosti pravosuđa i razvoja relevantnog zakonodavstva.

„Vladavina prava ostaje kamen temeljac procesa pridruživanja i odrediće ukupni tempo napretka partnera u proširenju na njihovom putu ka EU“, izjavila je Pisonero.

Izveštaj ECA stiže u trenutku kada aktivnosti za proširenje EU tapkaju u mestu, jer se trenutne zemlje članice bore sa pandemijom virusa korona, ali i zbog autoritarnih vlasti u nekim zemljama Zapadnog Balkana.

Potencijalno članstvo u EU je bila snažan zamajac napretka na Balkanu od raspada bivše Jugoslavije tokom rata 1990-ih godina.

Hrvatska i Slovenija su postale članice Unije, ali ona nije primala nove države u svoje članstvo od 2013. godine.

XS
SM
MD
LG