Dostupni linkovi

SAD i EU u BiH: Prioritet borba protiv korupcije kojom se pljačkaju građani


Zgrada Ambasade SAD u Sarajevu
Zgrada Ambasade SAD u Sarajevu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovine (BiH) ističe kako prijedlozi da se 26 godina mira i napretka vrate unazad nude samo put u izolaciju i ekonomsku propast, te da će “podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve”.

Ovo se navodi u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) u vezi izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, kako je BiH “pod protektoratom SAD-a, Japana, Kanade i dijela evropskih zemalja udruženih u namjeri da svoja rješenja nametnu ljudima u BiH”.

Dodik je ovo izjavio tokom obraćanja na samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu 11. oktobra.

Iz ambasade SAD podsjećaju da podržavaju BiH i sve njene građane u njihovom napretku ka prosperitetnijoj budućnosti u EU.

“Naši prioriteti su borba protiv korupcije kojom se pljačkaju obični građani, te podsticanje provedbe ekonomskih reformi, izborne reforme i reformi u oblasti vladavine prava koje će obezbijediti veće šanse i sigurnost za sve u BiH, u oba entiteta i u Brčko Distriktu. Nastavićemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve. Dalji razvoj na temeljima mira koje obezbjeđuje Dejtonski mirovni sporazum najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu”, ističe se u odgovoru za RSE.

Istovremeno, iz Delegacije Evropske unije u BiH za RSE ističu kako se trenutna politička kriza može riješiti “ukoliko politički akteri pokažu spremnost da rade na smirivanju situacije, uključe se u konstruktivan dijalog i postignu kompromis”

“Svi politički akteri u BiH moraju djelovati odgovorno prema građanima koji žele imati stabilne živote sa sigurnim poslovima, funkcionalnim zdravstvenim sistemom i kvalitetnim obrazovanjem za svoju djecu. Ova pitanja, uz borbu protiv i sprječavanje korupcije u svim područjima, trebaju biti u fokusu svih političara i institucija. Nastavak blokade institucija BiH, kao i upotreba zapaljive i retorike podjela, dovode do kašnjenja u postizanju ovih reformi. Udaljavanje od međunarodnih izvršnih ovlaštenja zahtijeva odgovorno vođstvo – a ono čemu sada svjedočimo upravo je u suprotnosti od toga”, navodi se iz Delegacije EU u BiH.

Sjedinjene Američke Države i Japan su, pored Evropske unije, najveći i najznačajniji razvojni partneri Bosne i Hercegovine.

Ove dvije države su od kraja rata 1995. do danas osigurale ukupno oko 2,7 milijardi eura za humanitarnu pomoć, obnovu porušene zemlje te ekonomski razvoj i obrazovanje u BiH.

Evropska unija je u istom periodu osigurala oko 3,5 milijardi eura.

Od drugih zemalja donatora, Kanada je preko svoje Agencije za međunarodni razvoj (CIDA) provela više od 120 projekata u BiH, vrijednih blizu stotinu miliona eura.

Ove tri države su članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH i, nakon EU-a, najveći “kontributori” Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini. Naime, sredstva za financiranje dodjeljuju zemlje članice Vijeća za provedbu mira (PIC).

XS
SM
MD
LG