Dostupni linkovi

EU odobrila 14,2 milijardi eura za države u procesu proširenja


Države članice Evropske unije (EU) dale su zeleno svetlo za odvajanje oko 14,2 milijarde eura pretpristupne finansijske pomoći za period 2021–2027. godine u korist država koje su u procesu proširenja u koje spadaju i zemlje Zapadnog Balkana.

U saopštenju sedišta Unije se navodi da će ova podrška pomoći korisnicima u sprovođenju reformi s obzirom na buduće članstvo u Uniji.

Zemlje koje će biti korinici ovih sredstava su Albanija, Bosna i Hercegovina, Island, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija i Turska.

Međutim, financijska pomoć, kako se navodi, neće biti bezuslovna. Prema saopštenju izdato iz sedišta EU, pomoć će se razlikovati po obimu i intenzitetu prema učinku korisnika.

“Posebna pažnja biće posvećena naporima uloženim u temeljne reformske oblasti (vladavina prava i osnovna prava, demokratske institucije i reforma javne uprave, kao i ekonomski razvoj i konkurentnost)”, stoji u saopštenju.

Istovremeno se podvlači da će se primenjivati princip fer udela kako bi se osiguralo da obim i intenzitet finansiranja ne uzima u obzir samo učinak korisnika, već i njihove potrebe i kapacitete kako bi se izbjegao nesrazmerno nizak nivo pomoći u poređenju sa drugima i da osiguraju napredak svih korisnika.

Takođe je predviđeno da se obim i intenzitet pomoći mogu modulirati u slučaju značajne regresije ili stalnog nedostatka napretka korisnika u temeljnim reformskim oblastima.

“U takvim slučajevima sredstva bi se mogla proporcionalno smanjiti i preusmeriti bez ugrožavanja podrške poboljšanju osnovnih prava, demokratije i vladavine prava, uključujući podršku civilnom društvu”, podvlači se u odluci EU.

Korisnici će biti podržani u sprovođenju neophodnih političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi kako bi se uskladili sa vrednostima Unije i kako bi se postepeno prilagodili pravilima, standardima, politikama i praksi Unije.

XS
SM
MD
LG