Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u slučaju Memić 


Porodica i prijatelji Dženana Memića ispred Tužilaštva BiH, februar 2021.
Porodica i prijatelji Dženana Memića ispred Tužilaštva BiH, februar 2021.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv pet osoba zbog organizovanog kriminala i spriječavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića, saopšteno je iz ove institucije.

Optužnica je podignuta protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Dupovac, je bivši načelnik za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), a u pritvoru je od ranije i policajac Josip Barić.

Alisa Ramić bivša je djevojka nastradalog Dženana Memića, koja je bila s njim u momentu stradanja. Ona je i kćerka optuženog Zijada Mutpa.

Od ranije je u pritvoru i optuženi recepcioner hotela „Crystal“ Muamer Ožegović.

Optuženi se, kako stoji u saopštenju, terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, koju su formirali Zijad Mutap i drugi, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život.

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila suprotno. Preminuo je 15. februara 2016. godine, a njegova smrt još nije razjašnjena.

Tužilaštvo BiH je u avgustu 2019. godine otvorilo posebnu o smrti Dženana Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

U optužnici se navodi, da su vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan, zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

„Tako što su neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službene djelatnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru“ stoji u optužnici Tzužilaštva BiH.

Krajnja namjera je bila, kako tvrde iz Tužilaštva prikriti stvarne počinitelje i stvarni način na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne ozlijede od kojih je preminuo.

„Navode opužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala“ stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Slučaj Memić već četiri godine izaziva kontroverze u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Ovaj slučaj je Kantonalni sud u Sarajevu okarakterisao kao saobraćajnu nesreću, te je 16. jula 2018. godine donio prvostepenu presudu kojom je oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića za izazivanje prometne nesreće u kojoj je stradao, a poslije preminuo Dženan Memić.

Na izricanju presude je kazano da se Seferovići oslobađaju svih optužbi te da Tužiteljstvo Kantona Sarajevo nije dokazalo krivicu.

Muris Memić, otac stradalog Dženana, nakon te presude rekao je kako slijedi nova istraga te da je ovo "dokaz da je Tužilaštvo KS (Kantona Sarajevo) sve vrijeme vodilo pogrešnu istragu". On je u nekoliko navrata javno rekao da zna tko je ubio njegovog sina, ali da prvo želi da se to dokaže s pravne strane.

U martu 2021. godine Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) djelimično je uvažio žalbu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) na oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića u slučaju "Dženan Memić".

Kako je saopšteno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, presuda je ukinuta i određeno je održavanje pretresa pred Vrhovnim sudom FBiH.

Vrhovni sud FBiH drugi put ukida presudu Kantonalnog suda Sarajevo u ovom predmetu navodeći kako Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije dokazalo van razumne sumnje da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći za koju se sumnjiče Seferovići.

XS
SM
MD
LG