Dostupni linkovi

Ukinuta oslobađajuća presuda u slučaju 'Dženan Memić'


Bekrija (lijevo) i Ljubo (u sredini) Seferović prilikom izricanja prvostepene presude, 13. januar 2020.
Bekrija (lijevo) i Ljubo (u sredini) Seferović prilikom izricanja prvostepene presude, 13. januar 2020.

Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) djelimično je uvažio žalbu Tužilaštva Kantona Sarajevo na oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića u slučaju "Dženan Memić".

Kako je saopšteno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, presuda je ukinuta i određeno je održavanje pretresa pred Vrhovnim sudom FBiH.

Vrhovni sud FBiH drugi put ukida presudu Kantonalnog suda Sarajevo u ovom predmetu navodeći kako Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije dokazalo vanrazumne sumnje da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći za koju se sumnjiče Seferovići.

Dženan Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, a preminuo nekoliko dana kasnije, 15. februara 2016. godine.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je njegovu smrt okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok porodica Memić tvrdi suprotno.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je 16. jula 2018. godine prvostepenu presudu kojom je oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je Dženan Memić stradao.

Međutim, Vrhovni sud FBiH je 10. juna 2019. godina poništio prvostepenu oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović koju je donio Kantonalni sud u Sarajevu i vratio je na ponovno suđenje.

Sud je 13. januara 2020. godine ponovo oslobodio krivice Seferoviće, a prihvaćeni su svi nalazi saobraćajnih i medicinskih vještaka iz Banjaluke.

Prema navedenom vještačenju, Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći, nego od povreda nastalih udarcem tupim predmetom.

Tužilaštvo BiH je u avgustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti Dženana Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

U februaru 2021. godine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su Zijada Mutapa i Hasana Dupovca, osumnjičene za organizovani kriminal i pomoć počinitelju nakon krivičnog djela u slučaju "Dženan Memić".

Dupovac se sumnjiči da je nezakonito prisustvovao obdukciji tijela Memića, ali o tome nije sačinio službenu zabilješku.

Osumnjičeni Mutap i Dupovac trenutno se nalaze u pritvoru.

XS
SM
MD
LG