Dostupni linkovi

Uhapšene još dvije osobe povezane sa slučajem 'Dženan Memić'


Građani Sarajeva nekoliko puta su izlazili na proteste zbog navodnog ubistva Dženana Memića
Građani Sarajeva nekoliko puta su izlazili na proteste zbog navodnog ubistva Dženana Memića

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine (BiH) uhapsili su još dvije osobe koja se dovodi u vezu sa slučajem "Dženan Memić", potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

„Uhapšena lica se nalaze u prostorijama SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH“, rekao je Miiladinović.

On je naveo kako se pod nadzorom pripadnika SIPA-e nalazi još jedna osoba, a trenutno se vrši pretres stambenog objekta ove osobe. O njegovom eventualnom hapšenju odlučit će postupajući tužilac.

Ranije u toku dana pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) uhapsili su dvije osobe u slučaju nastradalog mladića Dženana Memića.

Kako je za Radio Sarajevo (RSE) potvrdio advokat porodice Memić, Ifet Feraget, među uhapšenima je nekadašnja djevojka nastradalog mladića Dženana Memića, Alisa Mutap, sada Ramić.

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio povrede opasne po život u Velikoj aleji na Ilidži u Sarajevu, a 15. februara je preminuo.

Kada je napadnut, bio je u društvu djevojke Alise Mutap koja je također zadobila povrede i izgubila svijest.

Mutap je 24. oktobra 2016. godine svjedočila pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, gdje je rekla da ima amneziju. Tokom svjedočenja rekla je da se nakon gubitka svijesti mnogih stvari ne sjeća, te da je i sama te noći bila povrijeđena.

Do danas nisu razjašnjene okolnosti pod kojima je Dženan Memić zadobio povrede koje su dovele do smrtnog ishoda.

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana, koje je organizovala porodica stradalog mladića.

Dok je Tužilaštvo KS “slučaj Memić” okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, porodica Memić tvrdila je da je Dženan ubijen.

Advokat porodice Dženana Memića, Ifet Feraget, godinama tvrdi da se cijeli slučaj dovodi u vezu sa organizovanim kriminalom, te da čitav niz dokaza od samog početka dovodi u pitanje sve ono što se priča i sve ono što je izjavljivala danas uhapšena Alisa Mutap Ramić, bivša djevojka Dženana Memića.

Tužilaštvo BiH je u augustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti Dženana Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

Od 3. februara 2021. godine u pritvoru se nalazi bivši načelnik za saobraćajne istrage MUP-a KS Hasan Dupovac, osumnjičen za zloupotrebu položaja.

Sa njim je uhapšen i Zijad Mutap, otac Alise Mutarp Ramić, te osumnjičen za ometanje istrage u slučaju "Memić".

Pored njih dvojice, u pritvoru je i policajac Josip Barić, osumnjičen da je počinio krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje i pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

XS
SM
MD
LG