Dostupni linkovi

Džamije na Kosovu zatvorene do juna: Imami prate savete stručnjaka


Molitva vernika islamske veroispovesti na Skednerbeogovom trgu u centru Prištine. Na ovaj način protive se odluci da džamije ne budu otvorene pre početka juna. Zabeleženo, 19. maja 2020.
Molitva vernika islamske veroispovesti na Skednerbeogovom trgu u centru Prištine. Na ovaj način protive se odluci da džamije ne budu otvorene pre početka juna. Zabeleženo, 19. maja 2020.

Gonđe Feri Radonići (Gonxhe Feri Radoniqi) iz Mitrovice kaže da je svake godine tokom meseca Ramazana odlazila u džamiju na večernju molitvu – teravije. To se nije desilo i ove godine zato što su džamije širom Kosova zatvorene usled pandemije COVID-19. Takva situacija i dalje traje.

"Meni je džamija puno nedostajala jer klanjanje teravija je posebna veza sa bogom koja pozitivno utiče na duševni mir, a za vreme izolacije je i te kako potrebna", navodi ona.

Gonđe Feri Radonići: Moje mišljenje je da se može klanjati u džamijama ako se održava distanca od dva metara jedni s drugima
Gonđe Feri Radonići: Moje mišljenje je da se može klanjati u džamijama ako se održava distanca od dva metara jedni s drugima

Kaže da joj nije jasno zašto Nacionalni institut za javno zdravlje i dalje smatra da je rizično otvoriti džamije ukoliko se mere poštuju.

"Moje mišljenje je da se može klanjati u džamijama ako se održava distanca od dva metara jedni s drugima, ako nosimo maske i rukavice, da se pri ulasku i izlasku dezinfikuje mesto gde se klanjalo, a da svako ima svoju ličnu sedžadu", kaže Radonići.

Ona se nada da će Institut za javno zdravlje i Islamska zajednica Kosova omogućiti građanima da se Bajram namaz 24. maja klanja na otvorenom, uz poštovanje mera bezbednosti.

Kosovo u drugoj fazi

Na Kosovu je 18. maja nastupila druga faza ublaženih mera koje su uvedene nakon pojave korona virusa. Otvoren je gradski saobraćaj, kao i kafići i restorani, ali samo usluga "za poneti", trgovina na malo, a dozvoljeni su i sportski treninzi.

Treća faza počinje od 1. juna.

Islamska zajednica prati savete stručnjake

Islamska zajednica Kosova saopštila je da je mišljenje stručnjaka da još uvek nema uslova za otvaranje džamija, te da zbog toga neće biti otvorene ni za Bajram, u nedelju, 24. maja. Poručuju da se otvaranje džamija na Kosovu može očekivati početkom juna.

Grupa vernika islamske veroispovesti, nezadovoljni odlukom Islamske zajednice Kosova da džamije ne budu otvorene pre početka juna, organizovala je u utorak klanjanje u centru Prištine – na Skenderbegovom trgu. Oni su zahtevali od Islamske zajednice Kosova i Ministarstva zdravlja da se džamije otvore.

Klanjanje na trgu u centru Prištine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Glavni imam Kosova Sabri Bajgora u izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da opasnost još nije prošla i da preporuke institucija treba da se poštuju.

"Verujemo da ćemo oko 1. ili 2. juna otvoriti džamije", kaže Bajgora.

Dodaje da su vernici ipak dobro shvatili da stanje još uvek nije dobro za klanjanje namaza.

"Namaz u džamijama je u obavezi da se klanja rame uz rame. Zbog toga nismo hteli da dovodimo u rizik naše vernike da klanjaju u zatvorenim prostorima sa više ljudi. Sačekaćemo do početka juna. To je naš stav koji nećemo menjati", istakao je Bajgora, dodajući da se ni Bajram neće klanjati na Kosovu.

Druga faza otvaranja Prištine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Što se protesta na trgu grupe vernika tiče, Bajgora navodi da je to njihovo pravo ali i da se ne radi o vernicima koji obilaze džamije Islamske zajednice.

"Neko ko klanja namaz sa cipelama, to nije namaz po propisima koji su obavezujući za klanjanje", prokomentarisao je Bajgora.

Pohvala iz Instituta za javno zdravlje

Naser Ramadani direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje pohvalio je ove nedelje Islamsku zajednicu i sve vernike na poštovanju mera i privremenom zatvaranju džamija čime je sprečeno širenje korona virusa.

"Mi nismo prekinuli molitve i vernici su mogli da se mole gde su god bili, u posebnim uslovima, tako da smo pred Bogom čisti. Nismo možda mogli u institucijama Islamske zajednice, ali tamo gde smo mogli tamo smo izvršili našu versku dužnost", kazao je on na konferenciji za novinare u utorak u Islamskoj zajednici Kosova.

Za razliku od Kosova džamije u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini su otvorene uz poštovanje mera zaštite i distance.

Ramazan u Sarajevu uz stroge zabrane
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Broj zaraženih na Kosovu ove nedelje ponovo je počeo da opada. U utorak je zabeležen samo jedan slučaj korona virusa, u ponedeljak tri a u nedelju sedam.

Ukupan broj obolelih od korona virusa na Kosovu do 20. maja je 1.003 a izlečenih je 772. Preminulo je 29 osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG