Dostupni linkovi

Kosovo: U ponedeljak produženje kretanja, otvaranje nekih usluga


Kosovo, ilustracija
Kosovo, ilustracija

Na Kosovu od ponedeljka (18. maja) počinje druga faza olakšavanja mera uvedenih zbog pandemije, potvrdio je premijer na dužnosti Aljbin Kurti na konferenciji za novinare u petak popodne.

Prema njegovim rečima građani će od ponedeljka moći da se kreću sat vremena duže nego do sada, odnosno dva puta dnevno po dva sata. U ovoj fazi predviđa se otvaranje stomatoloških i fizioterapeutskih ordinacija, salona lepote, restorana (usluga za poneti) gradskog i međugradskog saobraćaja.

On je kazao da je, i pored porasta broja obolelih od COVID-19 poslednjih dana, preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje da druga faza nastupi onako kako je planirano.

"Zadnje dve nedelje su bile dobre ali ne i zadnja dva dana što se tiče inficiranih", dodao je Kurti.

On je pozvao građane da i dalje budu oprezni budući da je broj obolelih u porastu, čime je i veća mogućnost inficiranja. Dodao je da će predstojeći period biti veliki test i izazov za društvo.

"Kretanje građana pomaže kretanju virusa. Nažalost, u nedostatku vakcine moramo sami maksimalno da se brinemo da se borimo protiv korona virusa, noseći maske i održavajući fizičku distancu od 2 metara", kazao je Kurti.

U narednoj fazi 1. juna, nakon procene situacije, predviđa se i otvaranje granica.

Ukupan broj obolelih na Kosovu je 945 a izlečenih 690. Preminulo je 29 osoba.

XS
SM
MD
LG